'Vijftien jaar communautaire rust na akkoord staatshervorming'

02/06/10 om 13:21 - Bijgewerkt om 13:21

Na een akkoord over een staatshervorming wil Charles Michel de communautaire onderhandelingen gedurende vijftien jaar bevriezen.

De MR stemt in met een serieuze staatshervorming, maar daarna moet het communautaire wapengekletter voor minstens vijftien jaar verstommen. Dat zegt ontslagnemend minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR).

Volgens Michel moet in het regeerakkoord van de volgende federale regering duidelijk staan wat de regering wil verwezenlijken op communautair vlak, zo zegt hij in De Morgen.

De MR-minister wil tot een omvangrijke staatshervorming komen en vraagt dat er in enkele maanden tijd een communautair akkoord wordt gesloten.

De problemen met Brussel en met de kieskring B-H-V moeten opgelost raken en de bevoegdheidspakketten van de regio's en de federale regering moeten coherenter worden. Daar zijn alle Franstalige partijen toe bereid, aldus Michel.

Vijftien jaar rust

'Maar daarna moet er voor minstens vijftien jaar rust komen in het Belgische huis. Als er een nieuw, communautair akkoord gesloten wordt, moeten alle partijen zich daartoe engageren', aldus Michel.

De komende vijftien jaar zouden er in zijn visie dan geen communautaire onderhandelingen meer mogen plaatsvinden.

In die 'vredestijd' kan de federale regering zich concentreren op andere, belangrijke hervormingen die nodig zijn voor justitie, voor de pensioenen en voor het veiligheidsbeleid.

Onze partners