Vijfstappenplan Lijst Dedecker voor aanpak asielcrisis

02/06/10 om 16:18 - Bijgewerkt om 16:18

De partij wil het asielbeleid over een andere boeg gooien.

België is in de Europese Unie de op twee na grootste aantrekkingspool voor asielzoekers in verhouding tot haar bevolking. Dat zegt Lijst Dedecker (LDD), dat een vijfstappenplan heeft om de asielcrisis aan te pakken.

Volgens partijvoorzitter Jean-Marie Dedecker kost de migratie België jaarlijks acht miljard euro. Het asielbeleid wordt volgens de partij misbruikt om aan migratie te doen, waardoor onze
welvaart onder druk komt te staan.

'Uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd', zo luidt het motto van de partij. Volgens LDD moet de autoriteit van een bevel om het grondgebied (BVG) te verlaten worden hersteld.

Een bevel is geen vodje papier, maar een klaar en duidelijk bevel om het grondgebied te verlaten, aldus de partij.

Ze wil dat na het afleveren van een BVG op korte termijn alle opvang, cursussen, onderwijs, enz... aan de betrokkenen wordt opgezegd. Alleen dringende medische hulp zou nog worden verleend.

Veilige landen

Voorts wil de partij de opvang beperken tot de eerste procedure vermits er veel meervoudige asielaanvragen zijn.

Ook zou de toegang tot de asielprocedure moeten beperkt
worden. De toegang van mensen uit 'veilige landen' (die op een lijst komen) moet geschrapt worden, aldus LDD.

De partij wil voorts dat de pro deo-procedure, waarbij asielzoekers een beroep kunnen doen op een gratis advocaat, beperkt moet worden tot het eerste beroep bij de Raad van State.

Het sluitstuk van het asielactieplan van Lijst Dedecker is een strenger terugkeerbeleid. Zo wil de partij een eigen repatriëringsluchtdienst voor de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

Volgens Lijst Dedecker werden er in 2009 nog geen tweeduizend mensen effectief naar hun land van herkomst gerepatrieerd.

Onze partners