Vijf procent nieuwe lasten is bovengrens voor CD&V (Hendrik Bogaert)

29/05/11 om 19:42 - Bijgewerkt om 19:42

Tegen 2015 moet 17 miljard euro worden gevonden om de begroting in evenwicht te krijgen. Er volgen meer dan waarschijnlijk lastenverhogingen. Voor de CD&V is de bovengrens voor nieuwe lasten wel "maar" vijf procent.

Vijf procent nieuwe lasten is bovengrens voor CD&V (Hendrik Bogaert)

© Belga

De vijf procent nieuwe lasten die CD&V-begrotingsspecialist Hendrik Bogaert zondag heeft aangehaald in een debat over de federale zoektocht naar 17 miljard euro, is voor de christendemocraten een bovengrens. "Meer dan vijf procent nieuwe lasten kan voor ons niet", aldus Bogaert, die zegt in naam van zijn partij te spreken. Met voldoende structurele hervormingen kan het percentage wel nog omlaag.

Nieuwe lasten
Bogaert sprak in het VRT-programma De Zevende Dag van een CD&V-voorstel waarin de nieuwe lasten beperkt blijven tot vijf procent van de te leveren inspanning. Het gaat daarbij om een geactualiseerde versie van het CD&V-kiesprogramma van vorig jaar, verduidelijkte hij aan Belga.

In dat plan zet CD&V vooral in op saneringen aan de uitgavenzijde. Zo willen de christendemocraten het aantal ambtenaren de komende jaren met een tiende afbouwen, de groeivoet in de gezondheidszorg halveren tot nog 2,3 procent en de notionele intrestaftrek behouden, maar aftoppen op 3,8 procent. In combinatie met nog een hele waslijst maatregelen kan CD&V zo de "one-shots" vermijden en de nieuwe lasten beperken tot vijf procent, maakt Bogaert zich sterk.

Geen gezamenlijke inspanningen van alle beleidsniveaus voor Bogaert

Waar de partij die vijf procent wil halen, wil hij voorlopig niet kwijt, maar ze betekent in elk geval een maximumgrens voor de christendemocraten. Het pleidooi van Open VLD-Kamerlid Gwendolyn Rutten voor gezamenlijke inspanningen van alle beleidsniveaus, wijst Bogaert dan weer van de hand. Open VLD - in Vlaanderen in de oppositie - wil dat ook de deelstaten een inspanning doen, maar volgens Bogaert betekent dat slechts uitstel, zolang er geen structurele hervormingen komen in de sociale zekerheid. (Belga)

Onze partners