Vijf jaar cel voor ernstige fiscale fraude

30/04/13 om 13:31 - Bijgewerkt om 13:31

De Kamercommissie Financiën heeft unaniem, op N-VA en Vlaams Belang na, een nieuwe reeks maatregelen goedgekeurd tegen fraude.

Vijf jaar cel voor ernstige fiscale fraude

© Belga

Meest in het oog springt het verbod voor handelaars in edelmetalen om nog cashaankopen van meer dan 5.000 euro te doen.

Vanaf 1 januari 2014 verlaagt dat bedrag zelfs tot 3.000 euro. Het ontwerp van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) moet nog langs andere commissies passeren, alvorens de plenaire Kamer het licht op groen kan zetten.

De wettekst voert ook een identificatieverplichting in voor aankopen van edelmetalen voor meer dan 500 euro. De tekst werd nog licht aangepast door de meerderheid, in die zin dat de anonimiteit wordt verzekerd van iemand die elementen aanlevert met het oog op het voorkomen van witwaspraktijken.

In de fiscale wetboeken wordt bovendien een nieuw misdrijf ingeschreven: de 'ernstige fiscale fraude', waarop een celstraf van maximum vijf jaar zal staan. Nu is de maximale straf voor 'fiscale fraude' twee jaar cel. Met deze maatregel zet de regering een aanbeveling om van de onderzoekscommissie naar de grote fiscale fraudedossiers.

Pakkans ernstige fiscale fraudeurs stijgt

De regering verruimt ook de preventieve witwaswetgeving, zodat die zal gelden voor alle ernstige fiscale fraude, al dan niet georganiseerd. Op die manier zal meer ernstige fiscale fraude in het vizier van de antiwitwascel (CFI) komen en stijgt de pakkans van ernstige fiscale fraudeurs, ook al werken ze niet in georganiseerd verband.

Het wetsontwerp pakt tot slot het misbruik door vennootschappen aan. Vennootschappen die drie opeenvolgende jaren geen jaarrekeningen hebben ingediend, zullen automatisch worden geschrapt uit de Kruispuntbank van Ondernemingen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners