Vierde dag proces parachutemoord op verplaatsing

29/09/10 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

Het hof bezocht onder meer de parachuteclub van Els Clottemans en Els Van Doren.

De vierde dag van het assisenproces over de parachutemoord had woensdag niet plaats in het gerechtsgebouw, maar onder meer in de parachuteclub waar beschuldigde Els Clottemans en slachtoffer Els Van Doren lid van waren.

Clottemans staat terecht op beschuldiging van het saboteren van de parachute van Van Doren, waardoor die in 2006 een dodelijke val maakte. Beide vrouwen hadden dezelfde minnaar. Woensdag verplaatste het hele assisenhof zich in een dubbeldeksbus onder speciale politie-escorte naar de parachuteclub in Zwartberg.

Uit het getuigenverhoor dat daar werd afgenomen van de man die instaat voor de cafetaria en er allerlei klussen uitvoert, bleek dat sabotage van de parachute van Van Doren in de club zelf zo goed als onmogelijk is. 'Het is zelden dat iemand mij vervangt. Ik hou het hier allemaal in de gaten. Ik heb hier nooit iemand vreemd in de hangar gezien', aldus de man.

'Sabotage parachute is simpel'

Nadien gaven enkele deskundigen meer uitleg over de werking van een valscherm. Volgens beroepsmilitair Erwin De Clercq is het eigenlijk vrij simpel om een valscherm te saboteren en kan het zelfs met handschoenen aan. Dat zou gebeurd zijn met de parachute van Van Doren. Er werden immers geen DNA-sporen gevonden.

Het Tongerse assisenhof legde tijdens het plaatsbezoek het volledige traject af dat Clottemans op 21 november 2006 deed toen ze van haar minnaar Marcel Somers in Eindhoven onderweg was naar een verhoor door de politie in Genk.

Clottemans beweert dat ze niet wist waar ze was op de Weg naar
Zwartberg in Opglabbeek, maar volgens de speurders wist ze wel degelijk waar ze zich bevond. Omdat ze langs die weg de 'pilot chute' van Van Doren in een boom zag hangen, is die plaats volgens de speurders een belangrijk element in het onderzoek naar de parachutemoord.

De pilot chute is een kleine parachute die eerst wordt opengetrokken en waaraan een lint zit dat de hoofdparachute mee opentrekt.

Onze partners