Vier bestuurders betrapt bij eerste speekseltest

01/10/10 om 09:00 - Bijgewerkt om 09:00

In de nacht van donderdag op vrijdag is voor het eerst in België de speekseltest tegen rijden onder invloed van drugs afgenomen.

Vier bestuurders betrapt bij eerste speekseltest

© Belga

In de nacht van donderdag op vrijdag is voor het eerst in België de speekseltest tegen rijden onder invloed van drugs afgenomen. In het West-Vlaamse Wervik werden vijftig voertuigen gecontroleerd. Vier bestuurders (acht procent) werden betrapt op rijden onder invloed van drugs.

Daarnaast waren er ook zes bestuurders die reden onder invloed van alcohol. Er werden vijf rijbewijzen ingetrokken.

De controleactie liep van tien uur donderdagavond tot vijf uur vrijdagmorgen. Vanaf middernacht werd de nieuwe procedure toegepast.

Snel

De speekseltest is minder omslachtig dan de oude procedure waardoor in dezelfde tijd meer bestuurders kunnen gecontroleerd worden, en de pakkans dus groter wordt. Met de test kunnen onder andere (varianten van) cannabis, XTC, cocaïne, heroïne en amfetamines worden opgespoord.

De nieuwe tests hebben het voordeel dat men binnen de twaalf minuten weet of een bestuurder al dan niet drugs heeft gebruikt. Overtreders riskeren geldboetes van 1.100 tot 11.000 euro en een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar.

Kritiek

Volgens sommige deskundigen voldoet de speekseltest echter niet.

"Als men drugs in het speeksel vindt, betekent dat niet zeker dat die ook nog in het bloed of in de hersenen zitten," zegt Jan Tytgat, toxicoloog aan de K.U. Leuven in Knack. "Daar is geen wetenschappelijke garantie voor."

Lees meer over:

Onze partners