Vier Belgische milieuministers vragen steuntje in rug voor ambitieus klimaatakkoord

Marie-Christine Marghem © Belga Image

De vier milieuministers die ons land telt – Marie Christine Marghem (federaal), Joke Schauvliege (Vlaanderen), Paul Furlan (Wallonië) en Céline Fremault (Brussel) – hebben zondag het startschot gegeven voor de campagne ‘Klik voor het klimaat’.

De campagne nodigt alle burgers uit om de deelnemers aan de klimaattop van Parijs eind november/begin december 2015 aan te moedigen in hun onderhandelingen voor een ambitieus klimaatakkoord.

Strikte voorwaarden

Dat nieuw klimaatakkoord moet aan een aantal strikte voorwaarden voldoen: alle landen moeten het akkoord onderschrijven en inspanningen doen, het moet het mogelijk maken om de opwarming te beperken tot maximum 2°C, de verdeling van de inspanningen moet rekening houden met de context van elk land en vooral ook met de specifieke noden van de meer kwetsbare landen en bevolkingen, en het moet ten slotte juridisch bindend zijn.

Het akkoord moet ook elke vijf jaar geëvalueerd worden om ervoor te zorgen dat de engagementen niet vrijblijvend blijven, zo stelde federaal minister Marghem.

Via de campagnewebsite kunnen de deelnemers een persoonlijk tintje geven aan hun engagement door een gepersonaliseerde postkaart aan te maken die ze op de sociale media kunnen delen. De website werd ontwikkeld door de Dienst Klimaatverandering van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Politieke wil

Joke Schauvliege
Joke Schauvliege © BELGA

De vier ministers lieten zondag ook verstaan dat de federale overheid en de gewesten de voorbije weken via bilaterale contacten stappen vooruit gezet hebben om een akkoord over de verdeling van de lasten en de lusten over de vermindering van de CO2-uitstoot en het aandeel hernieuwbare energie tegen 2020. De politieke wil is er om te landen, verzekerden onder meer Joke Schauvliege en Paul Furlan.

“We zijn allemaal actoren in de klimaatproblematiek. Ieder gebaar telt, elke klik telt! Ik hoop dat er minstens 10 miljoen zijn om het engagement van België en vooral van zijn burgers naar Parijs te brengen. We moeten de teleurstelling van Kopenhagen in 2009 ombuigen naar een succes in Parijs en de mensheid een nieuwe ambitie geven”, zei Brussels minister Fremault.

“Deze aanmoedigingen zullen een hart onder de riem van de Europese Unie zijn, die de moeilijke taak te wachten staat om als bruggenbouwer tussen de ontwikkelingslanden en de ontwikkelde landen een goed akkoord te onderhandelen in Parijs. Vandaar dat we klikken voor een ambitieus klimaatakkoord”, vond haar Vlaamse collega Joke Schauvliege, “en vandaag ook met z’n allen actie ondernemen met deze autoloze zondag.” Paul Furlan verwelkomde het initiatief en verheugde zich over het toekomstige succes van de campagne. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content