VIDEO: Politiewagen rijdt 139 km/u waar je 90 mag

20/06/13 om 05:47 - Bijgewerkt om 05:47

Op YouTube is een filmpje opgedoken waarbij een bestuurder een Belgische politiewagen met flitscamera volgt die 139 kilometer per uur rijdt waar maar de maximumsnelheid 90 is.

Dat is een loodzware overtreding die de politieagent in dienst - net als de filmende achtervolger - een rijverbod van twee weken en 550 euro boete kan opleveren. De federale politie belooft de beelden te onderzoeken, schrijft Het Laatste Nieuws.

Rotvaart

De feiten speelde zich op zondag 9 juni af op de E313 in Bassenge, tussen Luik en Tongeren, zegt de anonieme maker van het filmpje. De flitsauto van de federale wegpolitie vliegt met een rotvaart over de snelweg en steekt wagens voorbij. Eén ingehaalde bestuurder pakt zijn smartphone en begint de anonieme politiewagen te filmen. Ze halen 149 km/u, 29 km/u meer dan de maximumsnelheid.

Even verderop, bij wegwerken, wordt het nog erger. De politiewagen vertraagt wel tot 139 km/u, maar op die plek is de maximumsnelheid tot 90 km/u teruggebracht: 49 km/u te snel dus.

Uiteindelijk wil de politiewagen de snelweg verlaten en vertraagt tot een normale snelheid. De filmer steekt hem voorbij waarbij zijn smartphone duidelijk de flitscamera vooraan de politieauto vastlegt. De auto behoort toe aan de federale politie, meer bepaald de wegpolitie van de provincie Luik.

Ook filmer riskeert boete

"We gaan dit grondig onderzoeken", zegt Agnes Reis, woordvoerster van de federale politie. De kans dat de politieman echt vervolgd wordt, is dus niet gering. "Tenzij zou blijken dat de collega een opdracht vervulde. Het achtervolgen van een te snel rijdende gangster bijvoorbeeld. In delicate zaken is het belangrijk dat we anoniem kunnen werken."

Ook de filmer zou er best niet al te gerust in zijn. "Hij rijdt even snel en riskeert dus een gelijkaardige straf", zegt politierechter Peter D'Hondt. (Belga/TV)

Onze partners