Vet in voedsel bereikt drie uur na maaltijd al buikstreek

13/05/12 om 13:06 - Bijgewerkt om 13:06

(Belga) Amper drie uur na het binnenspelen van een maaltijd kan het vet uit het voedsel al omgezet worden in vetweefsel rond de buikstreek. Dat hebben wetenschappers van de Oxford University ontdekt, zo meldt de Britse krant The Sunday Times.

Vroeger ging men ervan uit dat het proces veel trager verloopt, schrijft The Sunday Times. De onderzoekers stelden vast dat de gemiddelde persoon enkele uren na de maaltijd het equivalent van twee à drie theelepels vet kan opstapelen rond zijn middel. De hoeveelheid neemt nog toe als het om vetrijke maaltijden gaat die 's ochtends genuttigd worden, zoals het klassieke Engelse ontbijt met spek of worsten. Het vetweefsel rond de taille wordt volgens het onderzoek alleen als kortstondige opslagplaats gebruikt, zodat het bijvoorbeeld bij het sporten aangesproken kan worden. Als mensen echter overdadig blijven eten, verspreidt het vet zich naar de weefsels rond onder meer het achterwerk en de billen voor langetermijnopslag. (COR 232)

Onze partners