Verzet tegen rookverbod wordt steeds agressiever

21/02/12 om 21:17 - Bijgewerkt om 21:17

Het protest van rokers en cafébazen tegen het rookverbod op café neemt scherpere vormen aan.

Verzet tegen rookverbod wordt steeds agressiever

© Belga

De voorbije maanden werden al een zestigtal gevallen gemeld van agressie tegen controleurs die het rookverbod kwamen inspecteren. Het gaat dan zowel om verbale als fysieke agressie, meldde "Het Nieuws" van vtm.

In nachtcafés waar steevast voort wordt gerookt, worden de controleurs vaak geconfronteerd met agressie. "Dat gaat van intimidatie tot bedreigingen. Het gebeurt zelfs dat klanten onze controleurs tot hun auto volgen om hen daar te bedreigen", zegt Paul Van den Meerssche van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Bedreigingen
De FOD Volksgezondheid noteerde al 60 gevallen van verbale agressie, vier bedreigingen en drie keer ging het om fysieke agressie, meldt "Het Nieuws". "Het gaat bijvoorbeeld om boegeroep of vernederende verwijten, die de controleurs rond hun oren krijgen. Maar het gaat ook over een aantal bedreigingen en intimidaties. Men volgt de controleur tot aan zijn wagen en men noteert dan zijn nummerplaat", zegt Van den Meerssche aan vtm.

De daders zijn vooral café-uitbaters en klanten die het rookverbod niet willen respecteren.

De Federatie van Cafés ontving volgens vtm al 200 klachten over controleurs die hun boekje te buiten gaan. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners