Verwilghen lobbyt voor Azerbeidjan: 'Het land heeft veel culturele troeven'

19/10/16 om 13:28 - Bijgewerkt om 13:28

Voormalig minister van Justitie Marc Verwilghen (Open Vld) lobbyt voor Azerbeidjan. Het land kampt met een slechte reputatie op het vlak van mensenrechten. 'Het land is wel lid van de Raad van Europa', countert Verwilghen.

Verwilghen lobbyt voor Azerbeidjan: 'Het land heeft veel culturele troeven'

Marc Verwilghen © BELGA

Marc Verwilghen (Open Vld) was tussen 1999 en 2007 minister van onder meer Justitie, Ontwikkelingssamenwerking, Buitenlandse Handel en Energie. Vandaag is hij advocaat, maar ook directeur TEAS Benelux (The European Azerbaijan Society). Dat schrijft De Standaard. 'Een parttime job', vertelt hij aan De Morgen.

De liberaal helpt naar eigen zeggen de ngo om de samenwerking tussen Azerbeidjan en de EU. Niet alleen culturele en economische zaken komen aan bod ('Azerbeidjan heeft veel culturele en toeristische troeven', zegt Verwilghen), maar ook de vluchtelingen uit Nagorno-Karabach. De republiek is de facto onafhankelijk, maar wordt door zowel Azerbeidjan als Armenië betwist.

Slechte reputatie

Azerbeidjan heeft zijn reputatie zwaar tegen. Amnesty International klaagde al meermaals de vervolging van politieke dissidenten aan. Ook op andere gebieden zouden de mensenrechten met de voeten getreden worden en zou de corruptie er welig tieren.'Er moeten stappen gezet worden, daar legt de EU terecht de nadruk op', beseft Verwilghen in De Morgen.

Delen

De EU kan zich geen tweede Oekraïne veroorloven, waar Rusland de pijplijnen om de haverklap stillegt

Marc Verwilghen

'Maar ik verbaas me over de unilaterale aanpak. Over de mensenrechten van die 1 miljoen vluchtelingen hoor je nooit iets. Er zijn nochtans al vier VN-resoluties over geweest, en Armenië is al wél veroordeeld voor wat ze in Nagorno-Karabach gedaan hebben.'

Verwilghen wil die kritiek niet relativeren, 'maar het land is wel lid van de Raad van Europa. Dan moet je een aantal minimumstandaarden respecteren, anders kan je geen lid worden of blijven.' Hij vindt niet dat de verlenging van de ambstermijn van president Ilham Aliyev van vijf naar zeven jaar met argwaan bekeken moet worden. 'Uit het verslag van de Raad van Europa blijkt dat dit transparante, democratische verkiezingen waren.'

Derde bevoorradingsweg

Verwilghen maakte in 2007, op het einde van mijn ministermandaat, al kennis met Azerbeidjan. Hij vertegenwoordigde de Belgische regering bij de viering van de 25ste verjaardag van het parlement van Azerbeidzjan. Verder is het land een belangrijke speler op energievlak, iets waar Verwilghen als oud-minister ervaring mee heeft.

Dat maakt Azerbeidzjan ook een 'betrouwbare partner' van de NAVO, klinkt het. 'De EU zoekt al lang naar een derde bevoorradingsweg, naast Noorwegen en het Midden-Oosten. Azerbeidzjan heeft op dat vlak een strategische ligging. De EU kan zich geen tweede Oekraïne veroorloven, waar Rusland de pijplijnen om de haverklap stillegt.' (JVL)

Onze partners