Verwijten in Vlaams Parlement over wateroverlast

Een actualiteitsdebat over de wateroverlast van de voorbije dagen draaide uit op een rondje zwartepieten.

Het Vlaams Parlement heeft woensdag gedebatteerd over de wateroverlast van de voorbije dagen. De Vlaamse regering beloofde extra middelen en maatregelen om watersnood in de toekomst beter te vermijden. De SP.A-fractie vroeg dat het zogenaamde Rubiconfonds zou worden gereanimeerd.

Het Rubiconfonds werd opgericht na de overstromingen van 2002. Lokale besturen en intercommunales die overstromingsgebieden wilden aanleggen konden er een beroep op doen.

In 2007, 2008 en 2009 trok de Vlaamse regering er telkens geld voor uit, maar in 2010 werd de geldkraan dichtgedraaid, al werd dat gecorrigeerd via de begrotingscontrole voor lopende projecten. Volgens Bart Martens (SP.A) wilde minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) voor nieuwe projecten echter geen geld vrijmaken.

Martens zei woensdag dat vele lokale besturen heel concrete projectvoorstellen hebben en dat het zeer jammer zou zijn indien die middelen uit het Rubiconfonds niet uitgegeven zouden kunnen worden.

Wederzijdse verwijten

Tijdens het debat zei Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V) dat de strijd tegen het water niet wordt opgegeven.

Het parlement debatteerde uitvoerig over de wateroverlast, maar de discussie ontspoorde vaak in een rondje zwartepieten, gekenmerkt door wederzijdse verwijten en door incidentjes.

Zo ontstond er herrie toen Gwenny De Vroe (Open VLD) de
communicatie van Schauvliege (‘Leer ermee leven’) over de watersnood over de hekel haalde.

‘Water in uw woning? Leer ermee leven. Wachtlijsten gehandicaptenzorg? Leer ermee leven. Geen geld voor scholenbouw? Leer ermee leven. Niet voldoende plaatsen in de kinderopvang? Leer ermee leven’. CD&V-parlementslid Carl Decaluwé noemde die uitspraken ‘demagogisch’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content