'Verwarde' De Gelder verschijnt voor het eerst in het openbaar

11/01/13 om 10:02 - Bijgewerkt om 10:02

Kim De Gelder, de dader van de steekpartij in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde in 2009, was in persoon aanwezig op de preliminaire zitting van het Gentse assisenhof.

'Verwarde' De Gelder verschijnt voor het eerst in het openbaar

© Belga

De Gelder maakte een verwarde indruk. Toen de voorzitter zijn identiteit wilde vaststellen, antwoordde hij traag en onduidelijk op de vragen van de rechter. De man is nu 24 jaar oud en had bakkebaarden en was ongeschoren. Het is de eerste keer na de vaststelling van de feiten, dat hij in het openbaar is verschenen.

Advocaat: "Hij is echt verward"
Op de vraag van de voorzitter of hij een beroep uitoefende op het moment van de feiten, zei hij: "Dat weet ik niet zeker. Daar heb ik geen antwoord op". De voorzitter verklaarde dat De Gelder nu gedomicilieerd is in de gevangenis van Oudenaarde. "Dat zou kunnen. Dat is me nog niet bevestigd geweest", antwoordde De Gelder.

Volgens zijn advocaat, Jaak Haentjens, veinst De Gelder zijn verwarring niet. "Vandaag hebben we Kim De Gelder gezien zoals hij echt is." Haentjens had nog een sneer voor de media, die De Gelder voorstelden als een acteur die psychoses imiteert. "Maar zo is hij echt."

"Hij doet nog altijd hetzelfde. Hij zit daar en doet niets, zo stom als hij is. Ik heb hem nooit anders gezien. Dat is niet echt, dat veinst hij. Hij zal de opdracht gekregen hebben om niets te moeten zeggen." Dat meende Maria Van Raemdonck, de zus van Elza Van Raemdonck, één van de vier slachtoffers van De Gelder.

Uitspraak op 22 maart Tijdens de preliminaire zitting worden de praktische afspraken vastgelegd voor het proces dat eind februari start. Zo buigt het hof zich vandaag over de agenda van het proces, bijvoorbeeld over de vraag wanneer de getuigen moeten voorkomen.

Op 19 februari start het proces met de aanduiding van de jury. Op 22 februari begint de eerste zitting voor het Gentse hof van assisen, waar De Gelder zich moet verantwoorden voor de volksjury voor de 4 moorden en de 25 andere moordpogingen. Het proces zal minstens drie weken duren. De uitspraak zal vermoedelijk op 22 maart vallen.

Niet in de isoleercel
De Gelder was niet verplicht om aanwezig te zijn tijdens de zitting. Het is de eerste keer dat hij in het openbaar verschijnt sinds de feiten. Volgens zijn advocaat was het de afspraak dat hij op de zitting aanwezig zou zijn. "Alleen als er medische redenen waren, dan was hij niet gekomen."

De Gelder verbleef tot gisteravond in een veiligheidscel, niet in een isoleercel. Het ging niet om een tuchtmaatregel maar om een beslissing van de gevangenisdirectie." Mijn cliënt was deze week heel depressief en mogelijk psychotisch. Ik vermoed dat ze hem in een veiligheidscel plaatsten, omdat ze vreesden dat hij zichzelf iets zou aandoen."

180 getuigen
Er hebben zich intussen al 82 personen burgerlijke partij gesteld, die verdedigd worden door 27 advocaten. Tijdens het proces kunnen er nog burgerlijke partijen bijkomen. Het hof heeft intussen al 180 getuigen opgeroepen.

De Gelder bracht op 23 januari 2009 twee baby's en een kinderverzorgster om het leven tijdens zijn raid door het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Voor zijn dodelijk doortocht door de crèche, bracht hij eerder al de 72-jarige Elza Van Raemdonck uit Vrasene om het leven. (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners