Vervroegd pensioen leerkrachten in gevaar

© Thinkstock

Met de beslissing van de federale regering Di Rupo om het vervroegd pensioen op te trekken van 60 naar 62, komt ook de pensioenregeling voor Vlaamse leerkrachten op de helling te staan. Een aanpassing die nog meer acties in het onderwijs kan uitlokken.

Een aanpassing van de terbeschikkingstelling voorafgaand aan het pensioen (TBS) dreigt na de staking van donderdag nog meer acties in het Vlaamse onderwijs uit te lokken, meldt De Tijd. De Vlaamse regeringstop boog zich in alle discretie over het dossier. Een beslissing is er nog niet, maar in federale en Vlaamse regeringskringen is te horen dat de TBS-regeling budgettair niet langer houdbaar is.

Overbruggen

De vervroegde vertrekregeling in het onderwijs laat leraren toe op hun 58ste te stoppen met werken. In het kleuteronderwijs kan je zelfs al op 56 jaar uitstappen. Omdat vervroegd pensioen pas mogelijk wordt op 62 jaar zou de Vlaamse regering met de TBS-regeling vier jaar in plaats van twee jaar moeten “overbruggen”. De Vlaamse regering zou in het kleuteronderwijs zelfs zes jaar in plaats van vier jaar moeten betalen, in afwachting van een vervroegd pensioen.

Extra besparingen

Meteen zou ook het budgettaire prijskaartje voor de Vlaamse regering verdubbelen: van zo’n 215 miljoen naar 430 miljoen euro. Daardoor zou nog maar eens extra moeten worden bespaard. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) houdt de boot af. Hij zegt dat pas midden januari een beslissing wordt genomen, na overleg met de sociale partners.(Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content