'Vertrek niet op vakantie naar Sharm-el-Sheikh'

28/02/14 om 15:44 - Bijgewerkt om 16:57

Ons land raadt af om op vakantie te vertrekken naar de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Buitenlandse Zaken geeft nu een negatief resiadvies voor de hele Sinaï.

'Vertrek niet op vakantie naar Sharm-el-Sheikh'

In 2011 werden Belgische toeristen uit Egypte geëvacueerd wegens de protesten tegen dictator Hosni Mubarak. © BELGA

Het reisadvies naar Egypte wordt nu ook door de Belgische overheidsdienst Buitenlandse Zaken aangepast en strenger gemaakt. Na de Sinaï krijgt ook badplaats Sharm-el-Sheikh een negatief reisadvies. Thomas Cook annuleert alle vluchten tot 15 maart.

Duitsland en Nederland hadden eerder het reisadvies voor de Sinaï aangescherpt. Er is een reële dreiging van terroristische aanslagen, aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De honderden Nederlanders die nu nog op vakantie zijn in Sharm-el-Sheikh in Egypte, komen vandaag terug naar huis. Daarvoor worden extra vluchten geregeld.

Reisorganisaties TUI en Thomas Cook hebben samen zo'n 600 Nederlandse vakantiegangers in de badplaats in de Sinaï-woestijn zitten. Volgens de koepel van reisorganisaties ANVR zitten er op dit moment rond de 750 Nederlanders in de badplaats. In België riep Buitenlandse Zaken Belgen die in Egypte zijn of het land gaan bezoeken een goede week geleden op tot verhoogde waakzaamheid. 'Alle reizen naar Noord-Sinaï, Zuid-Sinaï behalve Sharm-el-Sheikh en het grensgebied met Soedan en Libië blijven absoluut te vermijden wegens de ernstige veiligheidsproblemen in die regio', luidde het toen. Nu wordt dat dus aangescherpt.

Jetair en Thomas Cook schorten reizen op

Thomas Cook België laat weten alle afreizen naar Sharm-el-Sheikh te annuleren tot en met 15 maart. Het is volgens de touroperator niet nodig toeristen te repatriëren.

Bij Jetair, VIP Selection, Sunjets.be en Jetairfly.com worden de reisprogramma's voor Sharm-el-Sheikh ook opgeschort. Zij annuleren hun afreizen naar Sharm-el-Sheikh tot en met 13 maart. 'De betrokken reizigers worden gecontacteerd. Zij kunnen hun boeking wijzigen of annuleren met terugbetaling,' laat Jetair weten. 'De 400 reizigers die zich momenteel in de zone Sharm-el-Sheikh bevinden, maken hun vakantie verder af, met het advies om zo weinig mogelijk hun hoteldomein te verlaten.'

(Belga/SD)

Onze partners