Verslag FAVV over Veviba wordt vanmiddag overgemaakt aan parlement

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) © Belga

Minister Denis Ducarme heeft maandag in de verenigde kamercommissies Volksgezondheid en Bedrijfsleven aangekondigd dat hij geen vragen over het dossier-Veviba zal beantwoorden. Deze namiddag zou het rapport van het FAVV over Veviba zou vanmiddag aan het parlement worden overgemaakt.

‘Ik wil niet de politieke verantwoordelijkheid te nemen om de fraudeurs wapens in handen te geven om vervolging te ontlopen’, zei Denis Ducarme, verwijzend naar de weigering van het Luikse parket-generaal om het verslag van het voedselagentschap aan het parlement over te maken.

Procureur-generaal Christian De Valkeneer liet vrijdag weten dat hij het rapport van het Federaal Voedselagentschap eerst nader wilde onderzoeken alvorens het aan het parlement wordt overgemaakt. Toch ging de commissievergadering van maandagvoormiddag door, in aanwezigheid van minister Ducarme, bevoegd over het federaal voedselagentschap FAVV, en zijn collega van Volksgezondheid Maggie De Block.

Het FAVV was, in tegenstelling tot wat op de agenda was aangekondigd, niet aanwezig. ‘Het FAVV is niet aanwezig om te vermijden dat ze elementen van het verslag, dat door het parket is tegengehouden, zouden onthullen’, gaf Ducarme aan.

Commissieleden van de meerderheden onderschreven de verwijzing van de minister naar de scheiding der machten. Ducarme zei dat hij zich op basis van dat principe wel moet onderwerpen aan de vraag van het gerecht. Maar ze drongen, net als hun collega’s van de oppositie, aan op spoed. Het parlement moet zo snel mogelijk kunnen beschikken over het verslag van het FAVV. Het kan niet dat de regering en de pers over het verslag beschikt en het parlement niet, vond onder meer Annick Lambrecht (SP.A).

Minister Ducarme verzekerde hij dat hij het verslag zo spoedig mogelijk aan het parlement zal overmaken zodra hij groen licht gekregen heeft. Na een woelig debat over de regeling van de werkzaamheden kondigde de minister na contact met het parket aan dat het parket tegen 16 uur klaar zal zijn met het onderzoek van het verslag van het voedselagentschap over Veviba. De minister kondigde aan dat hij het verslag – eventueel zonder de passages waartegen het parket bezwaar heeft – in de late namiddag naar het parlement zal doorsturen.

Mede-commissievoorzitter Jean-Marc Delizée kondigde aan dat het verslag desnoods vrijdag in commissie kan besproken worden. Na anderhalf uur was men nog steeds bezig met de ‘regeling der werkzaamheden’.

Partner Content