Verschillende incidenten tijdens betoging in Brussel

04/04/14 om 14:47 - Bijgewerkt om 16:45

Volgens de politie hebben zowat 25.550 manifestanten deelgenomen aan de betoging in Brussel voor een sociaal Europa. Er deden zich ook verschillende kleine incidenten voor.

Verschillende incidenten tijdens betoging in Brussel

© Charles Abbott

Het Europese vakverbond liet eerder weten ongeveer 40.000 betogers te verwachten. De incidenten deden zich voor tussen de politie en havenarbeiders uit Antwerpen en Gent. De dokwerkers liepen volgens de politie van bij de start aan de kop van de stoet, "wat niet de bedoeling was van de organisatoren".

"Het gaat om een kleine groep van mensen die de sfeer hebben bepaald, maar niet de boodschap uitdragen van de organisatie", klinkt het. Aan de verschillende barrages gooiden de dokwerkers met projectielen zoals nadarhekkens en stenen naar de agenten, die op hun beurt diverse malen het waterkanon hebben ingezet. De dokwerkers voelen zich dan ook geviseerd, doordat de wet-Major op het spel staat.

'Stop Youthanasia'

Verder was er op de betoging voor een sociaal Europa opmerkelijk veel aandacht voor de jongerenwerkloosheid. Zij zijn dan ook één van de grootste slachtoffers van de huidige economische crisis. Verschillende jongerenorganisaties uit binnen- en buitenland waren aanwezig. Zo was Hongarije met een jonge delegatie naar Brussel afgezakt. Ook individuele jongeren stapten mee, opgezweept door aanstekelijke muziek.

De slogans van de jeugd logen er niet om: "Stop Youthanasia", "Jongeren zijn broodnodig" of "L'avenir de la jeunesse est en deuil".

De organisatoren vroegen met de manifestatie een einde te maken aan de jacht op werklozen en integendeel duurzame jobs te creëren; geen mini-jobs, interims of tijdelijke contracten. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners