'Verplichte controles voor artsen zijn meer dan een brug te ver'

12/09/16 om 14:13 - Bijgewerkt om 14:13

"We zijn even bezorgd over de gezondheid en het psychische welzijn van onze collega's als Domus Medica, maar het idee van een verplichte jaarlijkse controle is er ver over." Zo reageert Marc Moens, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) op een pleidooi van huisartsenvereniging Domus Medica maandag in Het Nieuwsblad.

'Verplichte controles voor artsen zijn meer dan een brug te ver'

© Getty Images/iStockphoto

Moens benadrukt dat er al afspraken zijn gemaakt in de commissie artsen-zelfstandigen opdat artsen die zich niet goed in hun vel voelen en vrijwillig met hun problemen te rade kunnen gaan bij collega's. "Ondertussen werden er ook al initiatieven genomen, maar veelal nog lokaal. Die moeten zeker nog worden uitgewerkt", aldus de BVAS-voorzitter. "Maar het idee van een verplichte controle is er ver over", zegt Moens nog.

"Zo ga je mensen die het al moeilijk hebben, met nog meer stress opzadelen. Hoe ga je zo'n controle van circa 42.000 artsen in België trouwens organiseren? " Moens komt ten slotte terug op de zelfdodingen bij artsen. "Elk geval is een drama, maar het aantal suïcides bij artsen ligt niet hoger dan het Vlaamse gemiddelde", zegt hij, eraan toevoegend dat dat laatste wel bij de hoogste is van Europa. (Belga/NSK)

Onze partners