Véronique Goossens van Kanaal Z: ‘Aan bitcoins begin ik nooit’

© Kristof Vadino
Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

Véronique Goossens, nieuwsanker bij Kanaal Z, probeert te beleggen zonder veel emotie en houdt zich ver van kuddegedrag: ‘Emoties uitschakelen is cruciaal.’

Verwacht u dat de rente dit jaar zal stijgen?

Véronique Goossens: De langetermijnrente stijgt stilaan, de economische groei trekt aan, de inflatie zit met bijna 2 procent zowat op het peil dat de ECB nastreeft enzovoort. Alles wijst er inderdaad op dat de rente zal stijgen.

Hoe gaat u daar als individuele belegger op reageren?

Goossens: Het is maar wat je verstaat onder beleggen. Ik heb zelf nog nooit een euro in een individueel aandeel belegd, wel in een zogenaamd Tak 23-fonds. Mijn geld heb ik vooral in mijn huis geïnvesteerd. Eerst in de aankoop, dan in allerlei kosten en als er wat overbleef koos ik voor versnelde afbetaling van de lening. Omdat ik met variabele rente leende, heeft de dalende rente me de voorbije jaren geen windeieren gelegd. Mijn maandelijkse afbetaling is daardoor jaar na jaar gedaald.

Men raadde me bij de aankoop nochtans aan om een vaste rentevoet te kiezen omdat de rente toen al zo laag was en alleen maar kon stijgen volgens de analisten. Zo zie je maar hoe moeilijk het allemaal te voorspellen is. Wie had durven te voorspellen dat de Amerikaanse beurs records zou breken na de verkiezing van Donald Trump? Veel experts verwachtten dat beleggers in een collectieve kramp zouden schieten.

Als journaliste vraag ik een aantal experts hun voorspellingen voor het nieuwe jaar. Wel, vaak stel ik nadien vast dat het helemaal anders is uitgedraaid. Dus wie weet blijkt eind dit jaar dat de rente helemaal niet gestegen is. Niets is zeker.

U belegt niet in aandelen vanwege die onvoorspelbaarheid en onzekerheid?

Goossens: Dat speelt mee. Ik ben als journalist bovendien ook geen Rockefeller met geld op overschot.

Stop op een vast tijdstip een vast bedrag in aandelen, wat er ook gebeurt op de beurs.

U bent een typische Belg die vastgoed als de enige zekere en veilige belegging ziet?

Goossens: Het hangt af van de levensfase waarin je zit. Een eigen huis kopen is geen slechte belegging als de rente laag staat en je nog een hele carrière voor de boeg hebt. Maar bijvoorbeeld nu een tweede huis kopen, zou ik niet doen – zelfs niet als ik er de middelen voor had. Huizen zijn wat overgewaardeerd, want door de lage rente werd er meer geleend en gingen de huizenprijzen mee omhoog. Ook de concurrentie tussen banken om het laagste tarief te bieden was heel scherp, en misschien zitten daar wel risicovolle kredieten tussen. Als de rente stijgt, zal de waarde van huizen wellicht minstens stabiliseren of zelfs wat dalen.

Aandelen worden dan wel weer interessant?

Goossens: Als de langetermijnrente stijgt, zal de rente op spaarboekjes niet meteen ook stijgen. Die blijft wellicht heel laag. Dus als je wat spaargeld over hebt, kunnen aandelen interessant zijn. Ik ben dat ook van plan. Ik heb nog zo’n twintig jaar loopbaan te gaan, dus is het interessant om in aandelen te beleggen voor mijn pensioen, want het wettelijke pensioen zal wellicht niet volstaan voor een comfortabele levensstandaard.

Welke strategie gaat u gebruiken?

Goossens: De beurs wordt gedreven door emotie en kuddegedrag. De cruciale vraag is: hoe kan ik mijn emoties uitschakelen? Je kunt bijvoorbeeld een paar keer per jaar op een vast tijdstip een vast bedrag in aandelen stoppen, wat er op de beurs ook gebeurt. Staat de beurs toevallig hoog, dan zul je minder aandelen voor je geld hebben dan als ze toevallig laag staat op dat tijdstip. Dat maakt niet zoveel uit op de langere termijn, want beurzen stijgen en dalen nu eenmaal. Maar zo beleg je systematisch en schakel je de emotie uit. Als je daarbij ook voldoende spreidt en investeert in bedrijven die je kent omdat je er bijvoorbeeld klant bent, omdat ze een goed management hebben of al jaren bewezen hebben dat het degelijke bedrijven zijn, dan zit je goed.

Wat is uw beste belegging ooit?

Goossens: Mijn vastgoed was zeker een goede belegging, maar stel dat ik dat geld op de beurs had belegd, dan had ik wellicht een hoger rendement gehaald. Het is dus maar hoe je het bekijkt. Er zijn wellicht ook mensen rijk geworden met beleggingen in bitcoins, maar daar zal ik nooit aan beginnen. Dat soort hebzucht is geen goede raadgever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content