Vernieuwingsoperatie SP.A: ‘Sterker worden om rechts beleid tegen te houden’

© Belga

Tien jaar na de vorige grote vernieuwingsoperatie, onder leiding van Patrick Janssens, wil de SP.A zich over twee jaar inhoudelijk en organisatorisch vernieuwen.

De vernieuwingsoperatie wordt geleid door de voormalige Vlaamse ministers Ingrid Lieten en Freya Van den Bossche. De partij moet op tien punten veranderen: identiteit, boodschap, cultuur, achterban, netwerk, kennis, processen, structuur, personeel en middelen.

‘Rechts beleid tegenhouden’

“We moeten sterker worden om te kunnen wegen op de komende verkiezingen en om het rechtse beleid dat de mensen schaadt, tegen te houden”, sloot Lieten af. Verwijzend naar de afgelopen verkiezingen, zegt voormalig minister Lieten dat de partij ook naar zichzelf moeten kijken. “Eerlijk gezegd, we zijn niet sterk genoeg geweest om dit te vermijden. Was onze boodschap niet goed genoeg of beantwoordde die niet aan de hedendaagse uitdagingen of zijn we er onvoldoende in geslaagd om de boodschap goed over te brengen, waren we wel goed genoeg georganiseerd?”

Na gesprekken met leden zegt Freya Van den Bossche dat die leden meer inspraak en meer impact willen én dat er meer openheid moet zijn. Daarom zal de partij geen teksten maken die hun leden mogen amenderen, maar zullen er teksten gemaakt worden op basis van wat leden eerst zeggen.

Een eerste belangrijke stap wordt op 13 december gezet, wanneer SP.A in Vooruit een “Dag van de Lokale Betrokkenheid” organiseert. In februari gaat er een eerste congres door. “We hopen over twee jaar met een breed verhaal naar de mensen te stappen, het netwerk moet veel breder, lidmaatschap moet geherwaardeerd zijn en participatie moet een onderdeel zijn van de partijcultuur. We willen graag het eerste aanspreekpunt zijn voor mensen met engagementen en die steun zoeken in een politieke omgeving.”

‘Onze maatschappij is rijker maar niet gelukkiger’

Opvallend: Van den Bossche had het ook over ‘geluk’. “De afgelopen dertig jaar is de welvaart toegenomen, maar het niveau van welzijn dat de mensen ervaren, is gelijk gebleven”, zegt Freya Van den Bossche. “Onze maatschappij is rijker maar niet gelukkiger, het moet ons doel zijn om voor iedereen een goed leven te zorgen, maar dat is niet enkel een antwoord formuleren op materiële en financiële zorgen. Die waarden moeten we in ons verhaal verankeren.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content