'Vernietiging Syrische wapens in België zie ik niet zitten' (Pieter De Crem)

18/11/13 om 08:36 - Bijgewerkt om 11:58

Minister van Defensie Pieter de Crem (CD&V) ziet het niet zit om in België chemische wapens uit Syrië te ontmantelen.

'Vernietiging Syrische wapens in België zie ik niet zitten' (Pieter De Crem)

© Belga

Pieter De Crem (CD&V) bevestigde in de Ochtend op Radio 1 dat ook België een formele vraag heeft ontvangen van de VS om bijstand te verlenen bij de ontmanteling van de Syrische chemische wapens. Hij ziet het niet zitten om hierop in te gaan.

'Dat België de vraag kreeg is erg logisch, gezien onze ervaring met chemische wapens. Toch denk ik dat de ontmanteling best gebeurt in een land dichterbij het Syrische grondgebied', zei hij. 'Ik wil mee mijn schouders zetten onder een oplossing. Maar om de wapens te vernietigen bij ons, dat zie ik op het eerste zicht en ook op lange termijn niet zitten.'

Albanië

Volgens een internationaal akkoord moeten de chemische wapens van het Syrische regime volgend jaar worden vernietigd. Eerder al vroeg de VS aan Albanië om die ontmanteling op zich te nemen. Het land heeft behoorlijk wat expertise op dat terrein: zo vernietigde het zijn eigen chemische wapens uit de Koude Oorlog. Maar het voorstel leidde tot hevige protesten zodat premier Edi Rama zich genoodzaakt zag te weigeren. (AVE)

Onze partners