Vermogenswinstbelasting: Groen en SP.A bieden CD&V een wisselmeerderheid aan

Kris Peeters en Charles Michel © belga

Groen roept CD&V op via een wisselmeerderheid werk te maken van een ‘eerlijke bijdrage van de grote vermogens’ aan de begrotingssanering. Als CD&V daarvoor geen partners in de regering vindt, dan kan ze die in het parlement wel vinden, stelt voorzitter Wouter Van Besien. Ook Kamerlid David Geerts (SP.A) gaat er naar eigen zeggen van uit dat CD&V het SP.A-voorstel voor een belasting op meerwaarde zal goedkeuren.

CD&V verwijst de laatste tijd steeds nadrukkelijker naar een vermogenswinstbelasting. De christendemocraten schoven de maatregel al naar voren tijdens de federale regeringsonderhandelingen met N-VA, MR en Open VLD, maar hij haalde de eindmeet niet. Na het sluiten van het regeerakkoord blijft CD&V de vermogensbijdrage geregeld aanhalen, onder meer vorige week naar aanleiding van Luxleaks en dit weekend bij monde van minister van Werk Kris Peeters.

Wisselmeerderheid

Groen biedt CD&V een wisselmeerderheid in het parlement aan. ‘Met alle fracties die via een grotere bijdrage van de grootste vermogens een socialer beleid willen gaan voeren, kan er een voorstel worden uitgewerkt. Binnen de conservatieve meerderheid met N-VA en Open VLD is dat echter niet mogelijk’, zegt partijvoorzitter Wouter Van Besien.

Hij meent dat de roep om eerlijke belastingen ‘oorverdovend’ is. ‘Na de nationale betoging, LuxLeaks en de uitlatingen van Marc Coucke zien heel veel gewone burgers en experten in dat het regeerakkoord op dit punt fundamenteel verkeerd zit. Ook in de verkiezingscampagne bleek al dat een meerderheid van de Vlamingen gewonnen is voor een grotere bijdrage van de grootste vermogens. Die grondstroom moet een vertaling krijgen in het parlement’.

SP.A-voorstel

SP.A-Kamerlid David Geerts herinnert eraan dat zijn partij een wetsvoorstel heeft ingediend om een belasting op meerwaarde in te voeren. ‘Goed nieuws om te horen dat CD&V ook voorstander is om een vermogensbelasting in te voeren. Dus ik ga ervan uit dat ze dit zullen stemmen in de Kamer’, aldus Geerts via zijn Facebookpagina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content