'Vermoeidheid bij de chauffeur is uitgesloten'

14/03/12 om 11:12 - Bijgewerkt om 11:12

Yves Mannaerts, directeur van de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers en Reisorganisatoren (FBAA), heeft nooit een ongeval als dit meegemaakt: 'Dit is de zwartste dag in mijn 35-jarige carrière'

'Vermoeidheid bij de chauffeur is uitgesloten'

© Reuters

Volgens Yves Mannaerts, directeur van de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers en Reisorganisatoren (FBAA), hebben de buschauffeurs van Toptours voldoende tijd gehad om uit te rusten. Toptours, gespecialiseerd in schooltransport, geniet een uitstekende reputatie.

Weet u meer over de preciese omstandigheden van het ongeval?

Yves Mannaerts: Het is momenteel moeilijk daar een antwoord op te geven. De beide chauffeurs zijn maandagavond aangekomen in Val d'Anniviers, in le Valais. Ze hadden de hele dag om uit te rusten voor ze 's avonds vertrokken voor de terugweg. De chauffeur was een uur aan het rijden toen hij het ongeluk kreeg. De hypothese van de vermoeidheid is dus uitgesloten.

Wie was verantwoordelijk voor het vervoer?

Yves Mannaerts: Toptours, een transportbedrijf uit Aarschot. Zij zijn gespecialiseerd in het vervoer van scholen, vooral voor sneeuwvakanties. Ze heeft dus aangepast personeel en materieel voor zo'n reizen. Toptours is al jaren actief op die markt, heeft 13 bussen en kent een goede reputatie in de sector.

Werden de veiligheidsmaatregelen onlangs nog aangepast?

Yves Mannaerts: Die maatregelen worden continu aangepast en vernieuwd. Ook het materieel evolueert constant, net als de opleidingen van de chauffeurs. We zijn nu bezig met de implementatie van de regels uit een Europese richtlijn uit 2008. Die voorziet een permanente vorming voor chauffeurs aangaande defensief rijden en algemene veiligheid.

Chauffeurs worden ook aan controles onderworpen tijdens het rijden. Chauffeurs mogen maximum 9 uur per dag rijden. Hoogstens drie dagen per week mogen ze een uitzondering maken van 10 uur per dag. Ook de maximale ononderbroken tijd is vastgelegd, op 4 uren en 30 minuten. Die moeten gevolgd worden door een verplichte pauze van 45 minuten. De chauffeurs van Toptours zijn ook aan deze regels onderworpen.

Heeft u ooit al zo'n ongeval meegemaakt?

Yves Mannaerts: Nee, dit is de zwartste dag in mijn 35-jarige carrière.

Gérald Papy/Levif.be

De hulplijn van de politie is bereikbaar op 0041 848 112 117 of op het nieuw crisisnummer 02 501 40 00.

Onze partners