‘Verkoop BNP Paribas Fortis is gratuite dagjespolitiek van de regering’

BNP Paribas Fortis © REUTERS
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

‘Als je je huis verkoopt om je schulden af te betalen, ga je daarna toch nog ergens moeten wonen.’ Volgens Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt is de verkoop van BNP Paribas Fortis ‘gratuite dagjespolitiek’. ‘De verkoop van kroonjuwelen doet de druk op de overheidsschuld niet structureel afnemen.’

De Belgische staat heeft haar aandeel in BNP Paribas Fortis verkocht voor 3,25 miljard euro. Is dat een goede deal?

Johan Van Overtveldt: De prijs lijkt op het eerste zicht een cadeau voor de Franse koper omdat maar 58 procent van de boekwaarde betaald wordt. De vraag is wel in hoeverre de boekwaarde de reële waarde vertegenwoordigt. Heel wat banken hebben nog altijd een grote hoeveelheid activa die veel minder waard zijn dan wat in de boeken is aangegeven.

Het is helemaal niet zo evident om vandaag een overeenkomst af te sluiten ter waarde van 58 procent van de boekwaarde. Dit is helemaal geen slechte deal voor België. Ons land is naast aandeelhouder in BNP Paribas Fortis ook de grootste individuele aandeelhouder van het moederhuis van BNP Paribas in Frankrijk. Dat pakket is ook vele miljarden waard. Je kan je afvragen waarom de regering het moment rijp acht om de aandelen in de bank te verkopen, maar die in het moederhuis te houden.

'Verkoop BNP Paribas Fortis is gratuite dagjespolitiek van de regering'

Volgens minister van Financiën Koen Geens daalt de staatsschuld door deze verkoop met 0,9 procent.Johan Van Overtveldt: Dat klopt, maar dit lijkt eerder op gratuite dagjespolitiek van de regering die onze kroonjuwelen verkoopt om de staatsschuld te milderen. Als je je huis verkoopt om je schulden af te betalen, ga je daarna toch nog ergens moeten wonen. Je kan dit niet doen zonder tegelijkertijd structurele maatregelen te nemen om de overheidsschuld te doen afnemen. Dat kan alleen maar door te snoeien in de uitgaven. We zien de uitgaven alleen maar stijgen. Kijk maar naar de pensioenen en de overheidszorg. De verkoop van activa is korte termijnpolitiek die de druk op de overheidsschuld niet structureel doet afnemen.

Welke gevolgen zal de verkoop hebben voor de Belgische werknemers en de klanten van BNP Paribas Fortis?

Johan Van Overtveldt: Het is bekend dat BNP Paribas Fortis in het Belgische bankenlandschap een vrij zware kostenstructuur heeft. Het staat in de sterren geschreven dat daar iets aan moet gebeuren. Je mag ervan uitgaan dat de Fransen dit probleem met veel minder schroom zullen aanpakken nu de Belgische staat geen aandeelhouder meer is. Het zou best kunnen dat deze transactie de trigger is om een op handen zijnde sanering versneld uit te voeren.

Voor de klanten zullen er weinig of geen gevolgen zijn. In de Belgische banksector is de concurrentie zo groot dat wat betreft de voorwaarden voor spaarboekjes en leningen, alle aanbieders zich aan de markt moeten confirmeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content