Verkiezingen WEST-VLAANDEREN: CD&V wint in Kortrijk

14/10/12 om 10:05 - Bijgewerkt om 10:04

Volg hier het verkiezingsnieuws uit de provincie West-Vlaanderen.

De verkiezingsblog over de provincie West-Vlaanderen start om 15 uur, bij het sluiten van de stembureaus waar elektronisch gestemd kan worden. De stembureaus waar kiezers met potlood en papier stemmen, zijn reeds sinds 13 uur gesloten.
18:20 Knokke-Heist : N-VA beukt deur in

Met 21 procent van de stemmen wordt de N-VA in Knokke-Heist eensklaps tweede. "Een ongelooflijk succes", laat de partij in een vroeg persbericht weten. "Vanaf vandaag heeft de N-VA, zich ook in Knokke-Heist lokaal verankerd."
"N-VA kwam voor het eerst op in Knokke-Heist en moest het opnemen tegen de mastodontlijst van Graaf Lippens, die op zich al een voorakkoord gesloten had met CD&V en Open Vld", meent N-VA. "Wij zijn er in minder dan een jaar tijd in geslaagd om een afdeling op te starten en met een volledige lijst en een sterk programma naar de kiezer te trekken. Het is nu aan ons om met 7 gemeenteraadsleden het politiek debat in Knokke-Heist terug te brengen", klopt de lokale afdeling zich op de borst.
"Vanaf nu zijn we de enige oppositiepartij in Knokke-Heist maar wij zullen ons werk doen", besluit N-VA. Gemeentebelangen van burgemeester Lippens haalt wel nog 64,8 procent van de stemmen. 18:00 Kortrijk : De Clerck en Van Quickenborne houden stand

In Kortrijk blijft de CD&V van burgemeester Stefaan De Clerck de grootste partij. Coalitiepartner Open Vld, met lijsttrekker Vincent Van Quickenborne is er de tweede. N-VA zou de derde partij worden, voor sp.a. Vlaams Belang verliest fors.
Met bijna driekwart van de bureaus geteld ligt CD&V in Kortrijk afgetekend voorop, met zestien zetels. Open Vld blijft op negen zetels. N-VA zou er zeven halen, sp.a zes, Groen twee en Vlaams Belang één. In theorie zou De Clerck zijn coalitie met Open Vld dus kunnen verderzetten. 17.45 - Bijna alle stemmen geteld in Kortrijk (66/76)
CD&V heeft nog een voorsprong met 33,2 procent. Open VLD verliest 0,3 punten en staat op een tweede plaats.
17:38: "Dit zijn gemengde verkiezingen" (Johan Vande Lanotte)

"Dit zijn gemengde verkiezingen, de kiezer heeft een stuk lokaal gestemd, en een stuk nationaal gestemd", reageert sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte op de voorlopige verkiezingsuitslagen. In zijn eigen stad Oostende krijgt Vande Lanottes sp.a een tik, al houdt de meerderheid in theorie stand.
In Oostende blijft de sp.a van burgemeester Jean Vandecasteele de grootste, met na de helft van de bureaus gestemd bijna 33 procent. Zes jaar geleden haalden de socialisten nog 45 procent.
N-VA wordt in Oostende de tweede partij, met ruim 22 procent, meteen goed voor tien zetels. Open Vld van Bart Tommelein zou een zetel verliezen en er vijf overhouden. CD&V haalt drie zetels.
Groen van Kamerlid Wouter De Vriendt wint drie zetels en zou op vier komen. Vlaams Belang verliest fors. De meerderheid van sp.a, CD&V en Open Vld zou, voorlopig, met 24 van de 41 zetels een meerderheid behouden.
17.30 - CD&V aan de leiding in Kortrijk
Met 33,5 procent staat CD&V aan de leiding, gevolgd door Open VLD met 21,4 procent. Daarna volgen NV-A (16,6%), SP.A (13,9%), Groen (7,2%) en Vlaams Belang (5,9%).
17.08 - NV-A wint in Roeselare
Met 29,2 procent wint NV-A in Roeselare. Ze winnen daarmee 24 procent. Op de tweede plaats staat CD&V met 28 procent, gevolgd door SP.A (14,2%), Vlaams Belang (9,2%), Groen (8,4%) en Open VLD (8,4%).
17.03u- SP.A aan de leiding in Oostende
Met 33 procent staat SP.A aan de leiding, gevolgd door NV-A (22,9%). Daarna hebben we Open VLD (12,6%), Groen (10,2%), CD&V (9,3%) en Vlaams Belang (7,8%). SP.A verliest daarmee meer dan 12 procent, maar Johan Van de Lanotte blijft positief. "NV-A en Groen hebben rechts en links wat procenten afgekomen."
16.58u - Helft van de stemmen geteld in Kortrijk
CD&V behoudt zijn voorsprong met 34,5 procent. Daarna komen Open VLD (21%), NV-A (16,4%), SP.A (13,6%), Groen (6,9%), Vlaams Belang (6%) en PVDA (1,2%).
16.45u - Al 20 stembureaus geteld in Brugge
CD&V staat heel nipt aan de leiding met 25,9 procent, gevolgd door SP.A (25,8%). Daarna komen NV-A (20,4%), Open VLD (12%), Groen (9,6%) en Vlaams Belang (4,9%).
16.39u - Bijna alle stemmen geteld in Roeselare (42/58)
N-VA staat aan de leiding met 29,6 procent, gevolgd door CD&V met 28 procent. Daarna komen voorlopig SP.A (14%), Vlaams Belang (8,8%), Open VLD (8,6%) en Groen (8,6%).
16.23u - CD&V blijft aan de leiding in Kortrijk
CD&V (34,7%) staat nog steeds aan de leiding, gevolgd door Open VLD (20,6%), NV-A (16,4%), SP.A (13,5%), Groen (6,9%) en Vlaams Belang (6,2%).
16.08u - 17 bureaus geteld in Kortrijk
CD&V staat aan de leiding met 34,6 procent. Open VLD volgt met 20,3 procent en NV-A staat op 15,4 procent. Daarna volgen SP.A (14,4%), Groen(7,3%), Vlaams belang (6,4%) en PVDA (1,2%).
15.45u - Eerste resultaten uit Oostende
SP.A staat aan de leiding met 21 procent, gevolgd door NV-A met 22,5 procent. Daarna komen Open VLD (13,4%), Groen(4,8%), CD&V (9,1%)en Vlaams Belang (7,7%).
15.20u - CD&V behoudt absolute meerderheid in Waregem

Een op vijftien bureaus geteld: CD&V torent met 56,7 procent boven de concurrentie uit. N-VA is tweede met 16,8 procent.

14.54u - Eerste gedeeltelijke uitslagen in Menen en Deerlijk

Een op twaalf bureaus geteld in Menen: SP.A-Groen wordt de grootste formatie met 25,6 procent, gevolgd door CD&V (20,6). N-VA (15,4) haalt Open VLD (14,5), dat 4,6 procent verliest.

In Deerlijk een op vijf bureaus geteld: CD&V de grootste met 42,2 procent (een verlies van 18,5 procent ten op zichte van 2006, toen nog in kartel met N-VA). N-VA is tweede met 18,6 procent.

14.13u - computerproblemen in Kortrijk, Roeselare en Oostende

Op deze verkiezingsochtend rezen her en der problemen met elektronische stemcomputers. Zo ook in de West-Vlaamse centrumsteden Kortrijk en Roeselare. Rond de middag leken de meeste problemen van de baan.

Vanochtend vroeg tweette de kandidaat-burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open VLD) dat hij in een lange wachtrij stond aan te schuiven om zijn stem uit te brengen. "Dat klopt", klinkt vanuit Kortrijk. "Er zijn een aantal problemen aan de Houtmarkt geweest, maar die zijn vrij snel verholpen. Rond 9 uur waren alle computers operationeel. Volgens onze jongste update zijn er nog een aantal wachtrijen, maar dit is ook een piekuur."

Ook in Roeselare waren er een aantal problemen. "Het is een gemengd verhaal", laat burgemeester Luc Martens weten. "Nu en dan waren er problemen. Als je weet dat het een half uur duurt om een computer opnieuw op te starten, dan weet je dat de rijen aanzwellen. Maar in heel veel bureaus loopt alles voorspoedig en zijn er geen problemen."

In Oostende, waar voor het eerst elektronisch gestemd werd, waren er op meerdere plaatsen grote problemen met de stemcomputers. Dat was onder meer het geval in de Vermeylenschool, de Mister V-arena, de sportzaal op deVuurtorenwijk, de voormalige groenteveiling en het Atheneum in de Spilliaertstraat.

De problemen zorgden voor lange wachtrijen en niettegenstaande de meeste problemen binnen het uur opgelost waren, duurde het in het Atheneum nog tot vlak voor 12 uur vooraleer de computers van één stemlokaal in orde waren. Daarvoor hadden al tientallen mensen boos het stemlokaal verlaten.

In de late voormiddag gaf burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) een korte duiding: "Bij een vijftal bureaus waren er problemen, maar die zijn allemaal van de baan." Hijzelf ondervond dan weer hinder toen hij ging stemmen; in zijn stembureau bleken de zaken slecht georganiseerd waardoor er een zeer lange wachtrij stond.

Volg hier de algemene LIVEBLOG VERKIEZINGEN van Knack.be.

Onze partners