Verkiezingen: Wathelet 'verbaasd' over oproepingsbrieven Bourgeois

12/09/12 om 02:31 - Bijgewerkt om 02:31

Melchior Wathelet (cdH) vindt dat Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) in de fout is gegaan door eentalig Nederlandstalige oproepingsbrieven naar de faciliteitengementen te sturen.

Melchior Wathelet, staatssecretaris voor staatshervorming, heeft dinsdagavond verbaasd gereageerd op de beslissing van Geert Bourgeois. De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur gaf maandag de provinciegouverneur de opdracht de oproepingsbrieven in de zes faciliteitengemeenten rond Brussel zelf te versturen.

Niet onwettig

Wathelet is verbaasd over de "selectiviteit" van Bourgeois. "Bourgeois moet die oproepingsbrieven naar alle Vlaamse gemeenten sturen en niet alleen naar de zes faciliteitengemeenten", aldus Wathelet (cdH) dinsdagavond tijdens een debat in Wezembeek-Oppem.

Bourgeois (N-VA) ontkende dinsdagmiddag dat hij iets onwettigs heeft gedaan door de provinciegouverneur opdracht te geven de oproepingsbrieven in de zes faciliteitengemeenten rond Brussel zelf te versturen.

Kiesdecreet

De Vlaamse minister beroept zich daarvoor op een artikel van het Vlaamse kiesdecreet. Dat geeft de Vlaamse regering de mogelijkheid alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de verkiezingen goed te laten verlopen. (Belga/TV)

Onze partners