Verkiezingen VLAAMS-BRABANT: Tobback verliest maar blijft grootste in Leuven

Volg hier het verkiezingsnieuws uit de de provincie Vlaams-Brabant.

De verkiezingsblog over de provincie Vlaams-Brabant start om 15 uur, bij het sluiten van de stembureaus waar elektronisch gestemd kan worden. De stembureaus waar kiezers met potlood en papier stemmen, zijn reeds sinds 13 uur gesloten.
19.34u – Véronique Caprasse wellicht weer voorgedragen als burgemeester in Kraainem

In de faciliteitengemeente heeft de Franstalige eenheidslijst UF 16 van de 23 zetels behaald. Lijsttrekster Véronique Caprasse (FDF) wordt normaal voorgedragen als burgemeester. Caprasse werd vorig jaar ook al eens voorgedragen, maar Vlaams minister Bourgeois weigerde toen haar benoeming omdat ze niet wou beloven zich aan de taalwetten te houden.

19.11u – Herent krijgt N-VA-burgemeester

In Herent wordt N-VA-lijsttrekster Marleen Schouteden de nieuwe burgemeester in opvolging van Willy Kuijpers (Wij). N-VA (8 zetels) sloot een coalitieakkoord met CD&V (5 zetels) en sp.a (4 zetels). Schouteden is momenteel in Herent als schepen onder meer bevoegd voor jeugd en toerisme. Herent wordt momenteel bestuurd door een coalitie van Wij en sp.a. Een deel van de groep Wij richtte de N-VA op, een ander deel stapt over naar sp.a. Willy Kuijpers duwde de N-VA-lijst.

18.55u – Aarschot: 7/11 bureaus geteld

CD&V 29,7 procent – N-VA 19,3 – Open VLD 15,3 – SP.A 15,2 – Groen 7,6 – Vlaams Belang: 6,1

18.39u – Leuven: Tobback houdt stand, N-VA even groot als CD&V

In Leuven kan SP.A-boegbeeld Louis Tobback aan zijn vierde legislatuur beginnen in de universiteitsstad. Met een verlies van drie zetels blijft hij met 16 zetels ruim groter dan de gewezen kartelpartners CD&V (Carl Devlies) en N-VA (Danny Pieters), die elk op 9 zetels strandden. Groen springt van vier naar zeven zetels, Rik Daems ziet de Open VLD-fractie met één krimpen tot drie stuks. Tine Van Rompuy slaagde er met 2,8 procent niet in voor PVDA+ een zetel in de Leuvense gemeenteraad te halen.

18.19u – Kraainem volledig

In de faciliteitengemeente is Union met 62,8 procent de primus, ondanks een verliest van 13,6 procent.

17.42u – Tervuren volledig

Alle 18 bureaus geteld: GT-Open VLD verliest 7 procent maar blijft de grootste met 24 procent. N-VA volgt op korte afstand met 22,2 procent. CD&V is derde met 18,7.

17.35u – Aarschot heeft 4/11 bureaus geteld

CD&V 29,1 procent – N-VA 18,6 – SP.A 15,5

17.30u – Bijna alle bureaus geteld in Leuven (73/77)

De SP.A verliest 6,7 procent en houdt nog 31,4 procent over. N_VA volgt met 19 procent, voor CD&V met 18,6 procent.

17.20u – Eerste resultaten uit Tienen

1 van de 14 bureaus geteld: SP.A verliest fors (-15 procent) maar blijft met 22,8 procent de grootste, voor Open VLD (20,7) en CD&V (19).

16.59 – Vilvoorde volledig: SP.A-Groen grootste

Alle 30 bureaus geteld: SP.A Groen blijft de grootste en boekt nog vooruitgang: 24,8 procent. N-VA en Open VLD volgen met 16 respectievelijk 15,9 op ruime afstand.

16.49u – N-VA grootste in Halle

Op twee na alles stembureaus (34/36) geteld in Halle: N-VA grootste met 29,4 procent, gevolgd door CD&V (24,2) en SP.A (15,9)

16.42u – Grootste partij, SP.A-Groen, wint zes procent in Vilvoorde

In Vilvoorde zijn de helft van de dertig bureaus geteld en SP.A Groen blijft de grootste 24,6 procent (+ 6 procent), gevolgd door N-VA met 17 procent. Open VLD verliest meer dan vier procent en wordt de derde partij.

16.06u – Tobback verliest bijna 9 procent in Leuven

Met 15 op de 77 bureaus geteld staat SP.A in Leuven 8,7 procent in het rood, al blijft de partij van burgemeester Louis Tobback veruit de grootste met 29,7 procent. N-VA volgt op bijna 10 procent.

15.24u – Een op vijf bureaus geteld in Gooik

De eerste gedeeltelijke uitslag in Vlaams-Brabant komt uit Gooik: CD&V met 59,4 procent de grootste partij, gevolgd door N-VA (18,8)

14.15u – ‘Geen problemen in faciliteitengemeenten’

In de Vlaamse faciliteitengemeenten Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Wezembeek-Oppem waar de inwoners zowel van Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte als van het Franstalige gemeentebestuur een oproepingsbrief in de bus kregen, verloopt alles vlot. In de praktijk aanvaarden de voorzitters van de stembureaus beide brieven. Er deden zich ook geen communautaire incidenten voor.
In Kraainem brengen volgens Luk Van Biesen, lijsttrekker van de Nederlandstalige eenheidslijst Open, de meeste kiezers de twee brieven mee. “Alles verloopt goed. Er is geen discussie”, aldus Van Biesen.
In Wezembeek-Oppem brengen enkel een aantal Nederlandstaligen de twee brieven mee en houden de Franstaligen het bij de brief van het gemeentebestuur. “Beide worden aanvaard. We zullen dat wel laten noteren in het verslag”, aldus Jan Walraet van de Nederlandstalige eenheidslijst Woplus.
In Sint-Genesius-Rode doen zich volgens Vlaams schepen An Sobrie (Respect) evenmin problemen voor. De meeste Franstaligen komen ook hier opdagen met de oproepingsbrief van het gemeentebestuur. Wat de volmachten betreft aanvaarden volgens Sobrie de voorzitters van de stembureaus enkel de brief van de gouverneur. “Anders zou iemand twee keer kunnen stemmen met een volmacht.”
Ook in Linkebeek stellen zich volgens waarnemend burgemeester Damien Thiery (FDF) geen problemen. Hier worden ook bij volmachten de twee brieven aanvaard.
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois gaf zoals bekend een maand geleden gouverneur De Witte opdracht om zelf omzendbrieven in de zes faciliteitengemeenten te sturen omdat hij vreesde dat deze de omzendbrief Peeters hierbij andermaal niet zouden respecten. In de vier vermelde gemeenten stuurde de Franstalige meerderheid ook een eigen oproepingsbrief waarbij Franstaligen steevast een brief in hun taal kregen.

14.05 – Vertraging bij vijf stembureaus in Leuven

In Leuven zijn vijf stembureaus verspreid over de stad niet tijdig kunnen opstarten wegens problemen met de computers. In de Sporthal in Kessel-Lo was er rond 09.30 uur nog steeds niet opgestart. Dit gaf aanleiding tot verhoogde wachttijden, maar de problemen bleven binnen de perken omdat de mensen telkens toelating kregen om aan een ander stembureau in hetzelfde gebouw te stemmen.

“We hadden in totaal problemen met een 15-tal stemcomputers, maar in de meeste gevallen konden de problemen voor 08.00 uur tijdig worden opgelost. Problemen waren er vooral doordat de codes voor het opstarten niet werkten of de scanners de stemmen niet konden lezen. Ook de papierrolletjes gaven her en der problemen. In enkele gevallen kon onze eigen technische dienst deze oplossen, elders moesten de technici van de Vlaamse Gemeenschap tussenkomen”, aldus Kris Torfs van de dienst Bevolking van de stad Leuven.

Volg hier de algemene LIVEBLOG VERKIEZINGEN van Knack.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content