Verkiezingen: SP.A weert 'radicale' kandidate met hoofddoek

12/09/12 om 05:10 - Bijgewerkt om 05:10

De sp.a in Aalst weert Fatmagül Bilge van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De 26-jarige vrouw had gezegd dat ze haar hoofddoek zou dragen tijdens de gemeenteraad.

Verkiezingen: SP.A weert 'radicale' kandidate met hoofddoek

© Belga

"Kan niet", vond de Aalsterse partijtop. Sp.a-voorzitter Bruno Tobback heeft geen probleem met religieuze symbolen, maar hij fluit de lokale afdeling niet terug, schrijft Het Laatste Nieuws.

Moskee

Fatmagül Bilge, de gewraakte kandidate, is de dochter van de voorzitter van de Turkse moskee in Aalst. Naar verluidt maakte ze vanop de achtste plaats een behoorlijke kans om gemeenteraadslid te worden.

Tijdens de precampagne liet ze zich al fotograferen met hoofddoek. "Dat ze erop stond om die ook te dragen in de gemeenteraad, vonden wij erover", zegt de Aalsterse sp.a-voorzitter Dirk De Pauw.

Kandidatuur intrekken

"De voorzitter en schepen van Integratie Dylan Casaer hebben me gezegd dat ik mijn kandidatuur maar beter kon intrekken, want dat aandringen geen zin had", zegt de kandidate zelf.

De Vlaamse socialisten houden inzake hoofddoeken in openbare functies geen vaste lijn aan. Een nationale richtlijn daarover is er niet en komt er ook niet, zegt voorzitter Tobback.

"Er zijn 309 Vlaamse gemeenten. Elke partijafdeling stelt zijn eigen lijst op. Ik kan me daar onmogelijk telkens mee bemoeien en ik wil dat ook niet, alleen al omdat ik niet alle achtergronden ken van elk individueel dossier."

Sharia

In Aalst heet het dat Fatmagül Bilge behoorlijk radicaal is in haar geloofsovertuiging. In een lokaal debat bleef ze vaag over wat ze denkt over de sharia, de islamitische wet. "Ik heb dat uitgeklaard, maar dat volstond blijkbaar niet", zegt ze."Mijn hoofddoek was plots een staatszaak", zegt Bilge. (Belga/TV)

Onze partners