Verkiezingen dreigen Vlaams parlement lam te leggen

27/09/12 om 05:34 - Bijgewerkt om 05:34

Meer dan de helft van de Vlaamse parlementsleden is lijsttrekker in eigen gemeente. Daarom kan het in het parlement de komende weken wel eens bijzonder rustig worden.

Niet minder dan 69 Vlaamse parlementsleden zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker, schrijft De Standaard. Dat in een halfrond met 124 zetels.

Bij die 69 kopmannen en -vrouwen zijn er heel wat uittredende burgemeesters. Nog eens elf parlementsleden staan op de tweede of derde plaats.

Parlementaire plichten

Eén van die lijsttrekkers is parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA), die burgemeester is in Riemst.

Hij had de leden bij het begin van het werkjaar nochtans een strenge vaderlijke waarschuwing meegegeven dat ze hun parlementaire plichten niet mochten veronachtzamen voor de gemeenteraadsverkiezingen, merkt De Standaard fijntjes op. Niet evident, omdat de meeste parlementsleden hun politieke basis hebben in hun eigen gemeente.

Ruzie met de partij

Er zijn ook veertien Vlaamse parlementsleden die helemaal niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zijn er tien meer dan vorige keer. Dat komt volgens De Standaard omdat een aantal partijen flink in de problemen zitten.

Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal Vlaams Belangers die ruzie hebben gekregen met hun partij. Zij zetelen nu als onafhankelijken en krijgen dus ook geen plats meer op de gemeentelijke kieslijsten. (TV)

Onze partners