Verkiezingen Antwerpen: Dewinter wil front met De Wever

11/07/11 om 16:18 - Bijgewerkt om 16:18

Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter is tot 'veel bereid om Antwerpen van het socialisme te bevrijden' en reikt daarom de hand aan Bart De Wever en zijn N-VA.

Verkiezingen Antwerpen: Dewinter wil front met De Wever

© Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever zal volgens Dewinter op termijn kleur moeten bekennen over zijn ambities bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen.

'Ofwel kiest hij voor het bestendigen van ondertussen tachtig jaar socialisme, dit keer onder zijn leiding, ofwel gaat hij voor een echte ommekeer, samen met ons'. Dat zegt Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter in een interview met het weekblad Humo.

Gedoogsteun

Het burgemeesterschap van Patrick Janssens (SP.A) is volgens Dewinter 'een absolute ramp' geworden. Met het oog op de strijd om de Antwerpse sjerp steekt de VB-kopman in de Sinjorenstad de hand uit naar Bart De Wever.

'Alle formules zijn goed voor mij: gedoogsteun, deelnemen aan een coalitie, enzovoort. Men zegt het maar. Ik ben tot veel bereid om Antwerpen van het socialisme te bevrijden'.

Leegloop Vlaams Belang

Verder in het interview heeft Dewinter het nog over het conflict met de Belfortploeg in Gent, dat hij afdoet als 'niets anders dan een fout gelopen generatiewissel, die dan overgoten is met een ideologische saus'.

Hij minimaliseert ook de 'leegloop' van zijn partij. 'Het zijn bijna allemaal ex-verkozenen die weggaan. Of mensen die niet herverkozen zijn en elders hun heil gaan zoeken'.

Dewinter: 'Frank Vanhecke is een grote meneer'
Op de breuk met ex-partijvoorzitter Frank Vanhecke en diens overleden echtgenote Marie-Rose Morel wil Dewinter niet ingaan. Hij weigert 'politieke debatten over het graf heen' te voeren. Hij denkt alleszins niet dat 'die persoonlijke kwesties' zoveel belang hebben.

'De partij moest nu eenmaal een keuze maken: of onze positie consolideren, ook door een alliantie te sluiten met (Jean-Marie) Dedecker, of het imago bijsturen en de oude garde vervangen door minder omstreden figuren. Frank heeft een andere keuze gemaakt dan ik, dat heeft ons uiteengehaald', meent Dewinter.

'De rest is petite histoire'. Ondanks alles noemt hij Vanhecke 'een grote meneer' en zal de gewezen voorzitter de rest van zijn leven een 'kameraad' blijven. (Belga/SD)

Onze partners