Verkiezingen 2012: Open VLD wil verschil maken

© Belga

Analyse van de positie van Open VLD bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012

Op zoveel mogelijk plaatsen het verschil maken. Met die ambitie trekt voorzitter Alexander De Croo van Open VLD naar de lokale verkiezingen van 14 oktober. Een percentage op die ambitie kleven, doet De Croo niet. De partij komt op sommige plaatsen immers onder een andere naam of in een kartel op.

Antwerpen

Open VLD telt momenteel zeventig burgemeesters in zijn rangen en maakt deel uit van 139 coalities. De stad waar het hele land de avond van 14 oktober naar uitkijkt, is Antwerpen. Open VLD kwam in de Scheldestad zes jaar geleden net onder de tien procent uit. De partij maakt er deel uit van de meerderheid, maar de twee liberale schepenen Ludo Van Campenhout en Luc Bungeneers, die toen de meeste stemmen haalden, stapten intussen over naar N-VA.

Ditmaal voert minister van Justitie Annemie Turtelboom de Antwerpse lijst aan. Zij verhuisde nog niet zo lang geleden van Puurs naar de Sinjorenstad om er de blauwe rangen aan te voeren in de verwachte titanenstrijd tussen burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en zijn grote uitdager Bart De Wever (N-VA).

Opvallende nieuwkomers op de lijst zijn korpschef Eddy Baelemans en Karin Heremans, de directeur van het Koninklijk Atheneum.

Oost-Vlaanderen

Traditioneel staat Open VLD sterk in Oost-Vlaanderen. Al een kwarteeuw stond paars aan het roer in hoofdplaats Gent. Maar door het kartel tussen SP.A en de groenen zit een verlenging er niet meteen in, en afgaande op de reactie van de liberalen op dat kartel, is een paarsgroene variant de komende zes jaar geen evidentie.

Bovendien is het uitkijken naar het resultaat van N-VA, onder aanvoering van Kamerlid en oud-journalist Siegfried Bracke. Eerste schepen Mathias De Clercq neemt bij Open Vld het lijsttrekkerschap op zich.

Brakel

Nog in Oost-Vlaanderen zijn de ogen ook gericht op Brakel. Vroeger was dat al zo, omdat oud-Kamervoorzitter Herman De Croo er de scepter zwaaide. Ditmaal prijkt Herman De Croo voor het eerst sinds mensenheugenis echter niet bovenaan de lijst, maar onderaan en trekt zijn zoon Alexander de liberale lijst.

Ondervoorzitter Vincent Van Quickenborne voert de liberale lijst aan in Kortrijk, waar burgemeester en oud-minister Stefaan De Clerck het kopmanschap bij CD&V opneemt. In Oostende wil Senaatsfractieleider Bart Tommelein de absolute meerderheid van SP.A breken. De voorbije zes jaar zat Open Vld in de kuststad mee in het stadsbestuur.

In Leuven werd de naar Herent uitgeweken Rik Daems overhaald om Open Vld opnieuw in de kijker te spelen. In Hasselt komt de partij op onder de naam Groei, met Laurence Libert als lijsttrekster nadat haar voorganster Hilde Vautmans naar Sint-Truiden verhuisde.

Voorzittersverkiezingen

Belangrijk is wat er na de gemeenteraadsverkiezingen bij Open VLD te gebeuren valt. De Vlaamse liberalen mogen ergens in het najaar opnieuw een voorzitter kiezen. De Croo is kandidaat om zichzelf op te volgen.

Electoraal heeft de partij de voorbije jaren echter de successen niet meteen aan mekaar geknoopt en ook in de peilingen scheert ze geen hoge toppen. Enkele maanden geleden greep Brussels kopstuk Guy Vanhengel de slechte peilingen aan om een voorzitterswissel te suggereren. “Als de resultaten tegenvallen, is er een wissel van trainers. Soms moet een club van coach veranderen”, luidde het.

Het is afwachten of iemand, bij een tegenvallende score op 14 oktober, de resultaten zal aangrijpen om met De Croo de strijd aan te gaan voor de sleutel van de Melsensstraat. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content