Verkiezingen 2012: Groen wil mee besturen

05/09/12 om 21:30 - Bijgewerkt om 21:30

Analyse van de positie van Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 moest Groen wat gemeenteraadszitjes inleveren. De groenen willen nu wat terrein terugwinnen en op meer plaatsen meebesturen, zowel in de steden als op het plattenland.

AgalevGroen kende zijn beste lokale verkiezingen in 2000, toen het toenmalige Agalev mee in de paars-groene regeringen zat. Zes jaar geleden was de partij nog aan het bekomen van de mokerslag van 2003, toen Agalev bij de federale parlementsverkiezingen van de kaart werd geveegd.

De groenen kwamen in 2006 op minder plaatsen op, vielen her en der terug en verloren in Antwerpen. In Gent wonnen ze wat zetels bij. De groene burgemeesters van de Antwerpse "tramgemeenten" hielden stand (Mortsel) of wonnen (Zwijndrecht).

Wouter Van Besien

De partij wil nu wat terrein terugwinnen. Groen komt in een twintigtal gemeenten meer op dan zes jaar geleden. Partijvoorzitter Wouter Van Besien, zelf kandidaat in Antwerpen, wil er in heel Vlaanderen zestig zitjes meer dan de bijna 250 die groenen nu bezetten. Bovendien willen ze op meer plaatsen in de meerderheid inbreken.

Positief alternatief

Groen positioneert zich als "positief alternatief" in de verwachte strijd tussen de klassieke partijen en de N-VA. Die komen volgens de groenen enkel met "oubollige recepten". De woon- en energiekosten van gezinnen staan centraal in het programma, net als mobiliteit.

In Gent heeft Groen kans op bestuursdeelname. De partij heeft er een kartel met de socialisten van burgemeester Daniël Termont. In Antwerpen moeten kamerfractieleidster Meyrem Almaci en Van Besien de klus klaren en zich tussen de tweestrijd Janssens-Dewinter proberen te wringen. Bestuursdeelname is er verre van evident. In Mechelen heeft het groene Kamerlid Kristof Calvo een "open stadslijst" met Open Vld-burgemeester Bart Somers. (Belga)

Onze partners