Verkiezingen 2012: FDF op eigen benen

05/09/12 om 21:43 - Bijgewerkt om 21:43

Analyse van de positie van FDF bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012.

De FDF trekt op 14 oktober voor het eerst sinds lang opnieuw op eigen benen naar de kiezer na een dubbele scheiding. De partij zegde immers de samenwerking met de MR op nadat de Franstalige liberalen instemden met de splitsing van BHV. Het resultaat zal ook een belangrijke test zijn met het oog op de voorzittersverkiezingen binnen de partij, die begin januari gepland zijn.

Burgemeesters

De Fédéralistes Démocratiques Francophones vormden binnen de federatie met de MR en de MCC de sterkte fractie in Brussel. De partij levert er ook vier burgemeesters. Daarom gaat de partij ervan uit dat de scheiding geen gevolgen zal hebben in de bastions Schaarbeek en Oudergem.

In Schaarbeek heeft burgemeester Bernard Clerfayt een voorakkoord met Ecolo en cdH en wist hij een aantal lokale liberalen op zijn lijst te krijgen.

In Oudergem heeft de Lijst van de Burgemeester Didier Gosuin de absolute meerderheid. Voorzitter Olivier Maingain rekent erop zijn score te kunnen evenaren in Sint-Lambrechts-Woluwe met een kleine helft liberalen op zijn lijst. En in de faciliteitengemeente Linkebeek trekt de niet-benoemde burgemeester Damien Thiéry de lijst Union francophone.

In Kraainem komen er twee Franstalige lijsten op en zal de FDF wellicht geen aanspraak meer kunnen maken op het burgemeesterschap.

CoalitieonderhandelingenDe FDF is ook bijna zeker dat Philippe Pivin burgemeester van Koekelberg blijft, maar in andere gemeenten is de toekomst veel minder duidelijk. De animositeit tussen FDF en MR zal wellicht ook een grote rol spelen tijdens de coalitieonderhandelingen aangezien beide partijen door de wonden die er geslagen zijn moeilijk samen door één deur geraken.

De FDF komt overigens ook op in een aantal Waalse gemeenten, maar de verwachtingen zijn niet erg hooggespannen bij gebrek aan grote namen op de lijsten.

Voorzittersverkiezingen

Ongeacht het resultaat zal de uitslag van de verkiezingen een grote rol spelen bij de komende verkiezingen voor het partijvoorzitterschap van de FDF en de beslissing van huidig voorzitter Olivier Maingain of hij hieraan zal deelnemen. (Belga)

Onze partners