Verkiezingen 2012: cdH rekent op hoge score

05/09/12 om 22:13 - Bijgewerkt om 22:13

Analyse van de positie van cdH bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012.

Het cdH hoopt op 14 oktober te kunnen aansluiten bij de traditie dat de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen, wegens de sterke lokale verankering, hoger scoort dan bij andere verkiezingen. De partij zet vooral in op de landelijke gemeenten, maar mikt ook symbolisch op de burgemeestersjerp van de Waalse hoofdstad Namen.

Joëlle Milquet

In 2000 verloor de toenmalige PSC heel wat gemeenteraadsleden. De cdH van Joëlle Milquet slaagde er zes jaar later in de trend gedeeltelijk te keren. De telt momenteel 69 burgemeesters in Wallonië, twein Brussel en één in de Rand, naast 768 Waalse gemeenteraadsleden en 110 in Brussel en de Rand.

Hoewel het cdH en in het bijzonder partijvoorzitter Benoît Lutgen veel affiniteit hebben met de landelijke gemeenten, waar de traditionele aanhang woont, worden bijzondere inspanningen geleverd om in de drie grote Waalse steden - Charleroi, Luik en Namen, waar cdH deel uitmaakt van de meerderheid - zichtbaar te zijn.

Namen

De nadruk daar ligt evenwel op Namen, waar de 34-jarige Maxime Prévot in februari burgemeester werd en de PS geen deel uitmaakt van de meerderheid.

Ook wordt het uitkijken naar Gembloers (Namen), waar cdH-burgemeester Benoît Dipsa het opneemt tegen MR-minister Sabine Laruelle (MR).

Benoit LutgenIn Bastenaken (Luxemburg) maakt voorzitter Benoît Lutgen een goede kans de sjerp te bemachtigen nadat bij de MR zowel zijn broer als uittredend burgemeester Philippe Collard afhaakten voor de stembusgang.

In het Brussels gewest mikt de partij op drie burgemeesters. Hervé Doyen en Joël Riguelle gaan voor een nieuw mandaat in Jette en Sint-Agatha-Berchem, terwijl Brussels minister Benoît Cerexhe hoopt om in Sint-Pieters-Woluwe Willem Draps (MR) van de troon te stoten. Lukt dat, dan stapt hij uit de Brusselse regering.

De partij rekent er ook op om deel uit te maken van meer meerderheden dan de huidige acht, onder meer na de scheiding tussen MR en FDF.

Brussel

In Brussel wordt vooral uitgekeken naar het resultaat van lijsttrekster Joëlle Milquet.

In de Vlaamse Rand hoopt cdH dat Pierre Rolin in de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode de fakkel zal kunnen overnemen van zijn zus Myriam Delacroix-Rolin.

Ook in Kraainem, waar cdH lijst vormt met de MR, hoopt de partij op het burgemeesterschap.

Jean-Denis LejeuneHet cdH heeft her en der ook personaliteiten op de lijst staan, zoals Jean-Denis Lejeune, die de lijst "Intérêts communaux" in Flémalle duwt, of gewezen Sabena-syndicalist Salvatore Bongiorno, lijstduwer in Brussel-Stad. Gewezen tennisser Christophe Rochus kruist op de lijst van de burgemeester (cdH-strekking) in Grez-Doiceau dan weer de degens met gewezen Rode Duivel Mbo Mpenza, die op de PS-lijst staat. (Belga)

Onze partners