Verkiezingen 2012: CD&V gaat voor behoud marktleiderschap

05/09/12 om 21:07 - Bijgewerkt om 21:07

Analyse van de positie van CD&V bij de gemeenteraadverkiezingen van 14 oktober 2012.

CD&V is sinds jaar en dag marktleider in lokale democratie. De christendemocraten willen die positie na de gemeenteraadsverkiezingen behouden. "We willen de grootste bestuurspartij blijven", liet CD&V-voorzitter Wouter Beke al optekenen.

Duizend schepenen

De cijfers liegen er niet om. In de 308 Vlaamse gemeenten levert CD&V meer dan duizend schepenen en 1.700 gemeenteraadsleden. Meer dan de helft van de burgemeesters is lid van CD&V. Daarmee bezetten de christendemocraten ruim een derde van de zitjes van de verzamelde gemeenteraden.

Even goed doen is geen evidentie. Zes jaar geleden had de partij op nationaal vlak de wind in de zeilen. CD&V-boegbeeld Yves Leterme voerde de populariteitspolls aan en het kartel met N-VA voerde de nationale peilingen aan. Bovendien is CD&V de enige partij in het land die bij lokale verkiezingen altijd beter scoorde dan bij nationale stembusgangen.

Kartel

De kartelformule is, op uitzonderingen na, dood en begraven. En de kleine kartelpartner van nu is een te duchten concurrent die op lokaal vlak een stuk van de markt wil inpikken.

Het nationale succes van N-VA schrikt partijvoorzitter Wouter Beke echter niet af, "ook al krijgen de negatieve stemmen vaak het luidste of laatste woord", klonk het op een kandidatendag.

De christendemocraten voeren een campagne onder de noemer "Iedereen inbegrepen" en focussen op veilig en betaalbaar wonen.

Steden

Uitkijken wordt het naar het resultaat in de steden. In de meeste centrumsteden staat CD&V sterk. In Brugge, Roeselare, Kortrijk, Aalst, Dendermonde, Genk en Turnhout is de burgemeester een CD&V'er.

In de grote steden Gent en Antwerpen staat CD&V er niet zo goed voor. In Antwerpen, de grootste stad van Vlaanderen, komt de partij niet op met een eigen lijst, maar staan CD&V'ers op de stadslijst van de socialistische burgemeester Patrick Janssens. In Gent staat Veli Yüksel voor de zware taak om CD&V opnieuw meer op de kaart te krijgen.

Kopstukken

De meeste partijkopstukken mengen zich in de strijd, al dan niet met burgemeesterambities. Wouter Beke wil de sjerp in Leopoldsburg, de Vlaamse excellenties Kris Peeters (Puurs) en Jo Vandeurzen (Genk) duwen de lijst in hun thuisbasis, Hilde Crevits staat in Torhout op de tweede plaats. Federaal vicepremier Steven Vanackere komt in Brussel niet op. Defensieminister Pieter De Crem trekt in Aalter een kartellijst CD&V/N-VA. (Belga)

Onze partners