Verkeersveiligheid beter in 2015, vooral bij jongeren, motorrijders en fietsers

18/06/15 om 02:10 - Bijgewerkt om 02:09

Volgens de verkeersveiligheidsbarometer van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) is de situatie lichtjes beter tijdens de eerste drie maanden van 2015. Dat wil zeggen: in Brussel zijn de resultaten slechter maar in Vlaanderen en Wallonië duidelijk beter.

Verkeersveiligheid beter in 2015, vooral bij jongeren, motorrijders en fietsers

Jacqueline Galant (MR), minister van Mobiliteit © belga

Nationaal daalde het aantal verkeersongevallen tegenover dezelfde drie maanden vorig jaar met 9,3 procent, het aantal gewonden met 8,4 procent en het aantal verkeersdoden met 2,9 procent.

In absolute aantallen waren er in de eerste drie maanden van het jaar 925 letselongevallen, 1.070 gewonden en 4 verkeersdoden minder dan vorig jaar. In Vlaanderen telde men 75 in plaats van 79 verkeersdoden, in Wallonië 52 in plaats van 56, en in Brussel 6 in plaats van 2.

In Vlaanderen daalde het aantal letselongevallen met 11,7 procent en het aantal gewonden met 10,5 procent. In Wallonie is de daling iets minder groot, 6,7 procent minder letselongevallen en 6,8 procent minder gewonden.

In Brussel blijft het aantal letselongevallen gelijk en is er een lichte stijging bij de gewonden (met 1,5 procent).

'Nog onvoldoende'

De daling bij het aantal letselongevallen geldt voor alle weggebruikers maar meer voor motorrijders (min 26,7 procent) en fietsers (min 18,9 procent).

Een van de positieve tendenzen is een daling van het aantal letselongevallen bij jongeren (18-24) met 9,3 procent. 's Nachts dalen de letselongevallen bij jongeren zelfs met 19 procent. In beide gevallen gaat het om een historisch laagterecord.

Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) noemt de vooruitgang op het vlak van de verkeersveiligheid "nog onvoldoende om de doelstelling tegen 2020 te bereiken", met name niet meer dan 420 verkeersdoden per jaar. Daarom, zegt ze, komt er begin 2016 een Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid om een balans op te maken en een plan met verdere acties om de doelstellingen alsnog te behalen.

(Belga/RR)

Onze partners