Verkeersboetes vanaf 1 maart omhoog

27/02/13 om 17:01 - Bijgewerkt om 17:01

De start van een nieuwe maand kondigt traditiegetrouw enkele veranderingen aan. Eén daarvan zijn nieuwe boetetarieven. Die gaan vanaf 1 maart omhoog.

Verkeersboetes vanaf 1 maart omhoog

© Thinkstock

Voor zogenaamd storend gedrag, of overtredingen van de eerste graad, int de politie vanaf 1 maart 55 in plaats van 50 euro.

Overtredingen van de tweede graad (wanneer je een andere weggebruiker onrechtstreeks in gevaar brengt) kosten overtreders voortaan 110 in plaats van 100 euro, en wie een overtreding van de derde graad (wanneer je onmiddellijk gevaar veroorzaakt) begaat, dient 165 euro neer te tellen, 15 euro meer dan voorheen.

Ook wie de gordel niet draagt, zal dieper in de buidel mogen tasten en moet 110 euro op tafel leggen. Die overtreding valt vanaf 1 maart onder de categorie "onrechtstreeks gevaar", net als door een oranje licht rijden of rechts inhalen.

Kinderen vastklikken

Vergeet je je kroost op de achterbank vast te klikken, stijgt het getal op het boeteformulier naar 165 euro. Volgens het nieuwe boetesysteem valt dat onder de categorie van de "overtredingen met rechtstreeks gevaar". Vallen ook onder die indeling: oor een rood licht rijden, langs een volle witte lijn rijden en bevelen van verkeersagenten negeren. Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) noemt het gedrag van ouders die hun kinderen niet vastgespen "onaanvaardbaar en crimineel".

Ook fietsers zullen meer op hun tellen moeten passen. Zonder licht fietsen wordt gezien als "storend gedrag" en wordt beboet met een boete van 55 euro. Ook rijden op een busstrook of het niet gebruiken van richtingaanwijzers valt onder deze categorie. (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners