Verkeer lijdt zwaar onder winterweer

17/12/10 om 21:19 - Bijgewerkt om 21:19

In enkele Vlaamse provincies en in Wallonië reden zondag geen bussen meer. De NMBS past de dienstregeling maandag aan.

Het verkeer heeft zondag zwaar te lijden gehad onder het winterweer. In enkele provincies reden zondagavond geen bussen meer. In Wallonië is alle vrachtverkeer van meer dan 7,5 ton verboden tot maandag 10 uur. Op Brussels Airport keken gestrande reizigers aan tegen een tweede nacht in de transitzone. De NMBS kondigde een aangepaste dienstregeling aan.

In de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant keerden de bussen zondagavond omstreeks 19 uur terug naar de stelplaatsen omdat er geen doorkomen meer aan was. In Wallonië viel het busverkeer van de Waalse vervoersmaatschappij TEC zondagnamiddag helemaal stil.

De trams in Gent en aan de kust bleven wel rijden. In de provincies Antwerpen en Limburg was er nog busverkeer, maar met grote vertragingen. De Lijn raadt gebruikers maandag aan zich te informeren via de website www.delijn.be, de radio en het infonummer 070/220.200.

Waals verbod zwaar vrachtverkeer

In Wallonië mocht het vrachtverkeer van meer dan 7,5 ton zondagnamiddag de weg niet meer op door de hevige sneeuwval. Van donderdagnamiddag tot vrijdagmorgen was al een dergelijke maatregel van kracht in de provincies Luxemburg, Luik en Namen.

De Waalse overheid nam de beslissing van zondag omdat er op enkele uren tijd 20 tot 30 centimeter sneeuw werd voorspeld en het feit dat in Noord-Frankrijk minstens tot maandagochtend zwaar vrachtverkeer op heel wat plaatsen verboden blijft.

Het crisiscentrum raadde trouwens iedereen af om de weg op te gaan.

Nachtvluchten vanop Brussels Airport toegestaan

Op Brussels Airport werd zondag voor 1.400 gestrande passagiers nachtopvang voorzien. Dat bleek zondagnamiddag na afloop van een crisisvergadering waaraan onder meer de FOD Binnenlandse Zaken, Defensie, de Civiele Bescherming, het Rode Kruis en de luchthavenuitbater deelnamen.

Het Rode Kruis, het leger en de Civiele Bescherming voorzagen een veldbed, een matras en dekens voor de gestrande passagiers, aldus de woordvoerder van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe. In de transitzone kunnen de mensen terecht aan een infobalie.

Wegens de uitzonderlijke omstandigheden gaf Schouppe de toelating voor nachtvluchten zodat gestrande vliegtuigen vanop Brussels Airport toch konden vertrekken. Op de luchthaven zitten al sinds zaterdag meer dan duizend mensen vast.

De luchthavens van Charleroi en Luik gingen in de loop van zondagnamiddag dicht.

Ook problemen op het spoor

Het winterweer zorgde zondag ook voor problemen op het spoor. Volgens Infrabel waren die vooral te wijten aan problemen op de weg, waardoor technici en treinbestuurders niet tijdig op hun plaats van bestemming geraakten.

De NMBS liet zondagavond weten dat ze de uurregeling door de winterse omstandigheden vanaf maandagochtend aanpast. Er zal prioriteit gegeven worden aan de IC-IR- en L-treinen tijdens de spitsuren.

Onze partners