Verijdelde aanslag Thalys: 'Niet vrijheid van treinreiziger, maar vrij verkeer van wapens is probleem'

24/08/15 om 18:13 - Bijgewerkt om 18:34

Verschillende politieke partijen hebben gereaeerd op verijdelde aanslag op de Thalys in Parijs. 'Vreemd dat net een liberale premier oproept om de vrijheid te beperken', klinkt het bij Groen.

Verijdelde aanslag Thalys: 'Niet vrijheid van treinreiziger, maar vrij verkeer van wapens is probleem'

© BELGA

Verschillende politieke partijen hebben gereageerd op de verijdelde aanslag op de Thalys in Parijs en op de maatregelen die de regering daarop nam. Oppositiepartij Groen vindt dat de strijd tegen de illegale wapenhandel moet opgevoerd worden. Vlaams Belang vindt dan weer dat de grenscontroles terug ingevoerd moeten worden. Regeringspartij N-VA pleit ervoor om de spoorwegpolitie prioritair in te zetten voor veiligheid.

Na de verijdelde aanslag besliste de Nationale Veiligheidsraad om de politie-aanwezigheid op Thalystreinen en internationale stations te verhogen en om meer bagagecontroles door te voeren. Premier Charlas Michel zei eventuele aanpassingen van de Schengenakkoorden te willen bekijken.

Strijd tegen illegale wapenhandel

'Linkse oppositiepartijen vinden dat alvast geen goed idee. Voor Groen is het zelfs geen optie "Vreemd dat net een liberale premier oproept om de vrijheid te beperken. De oplossing zit in meer Europa, meer data-uitwisseling, meer samenwerking. Niet de vrijheid van de treinreiziger, maar het te vrije verkeer van wapens en criminelen is het probleem. De strijd tegen illegale wapenhandel opvoeren lijkt me een betere strategie dan de Europese fundamenten in vraag te stellen", zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

Volgens de PS laten de Schengen-akkoorden zelf de tijdelijke herinvoering van grenscontroles toe wanneer de nationale veiligheid in het gedrang is. "Verder gaan zou het Europa van de vrijheid, waaraan we zo veel jaren gewerkt hebben in gevaar brengen", zegt europarlementslid Hugues Bayet. De PS ziet meer heil in extra middelen voor de inlichtingendiensten en voor politie en justitie. Ook het cdH vindt dat de regering voldoende middelen moet voorzien voor terreurbestrijding.

Vlaams Belang vindt dan weer wel dat de grenzen beter opnieuw dicht gaan. "Het Vlaams Belang vraagt per direct: het herinvoeren van grenscontroles en het opzeggen van Schengen; het stopzetten van immigratie uit moslimlanden; het stopzetten van de pampering en subsidiëring van de islam", luidt het in een mededeling. Vlaams Belang vindt dat de bevoegde Kamercommissie vervroegd bijeen moet komen, een vraag die ook sp.a, FDF en cdH stellen.

Spoorwegpolitie

Regeringspartij N-VA vindt dan weer dat de spoorwegpolitie zich beter op veiligheidstaken toespitst. "De spoorwegpolitie heeft een sectie 'onthaal' in verschillende stations, waaronder ook Brussel-Zuid. Deze onthalen worden 7 dagen op 7 gedurende 14 uur bemand door operationele leden. Op jaarbasis presteert de spoorwegpolitie ongeveer 5.000 manuren in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. 34% van deze tijd wordt in beslag genomen door het behandelen van aangiftes van verlies of diefstal van papieren", luidt het.

Lees meer over:

Onze partners