Verhuizing federale politie kost handenvol geld

01/06/12 om 10:55 - Bijgewerkt om 10:55

De verhuizingen van enkele diensten van de federale politie naar hartje Brussel zal tientallen miljoenen euro's kosten.

Verhuizing federale politie kost handenvol geld

© Belga

Over dik anderhalf jaar verhuizen een pak diensten van de federale politie van de Brusselse gemeente Elsene naar een netjes gerenoveerd gebouw in het hart van de hoofdstad. Die verhuizing kost tientallen miljoenen euro's, meldt De Standaard.

Jaarlijks zal de Regie der Gebouwen 13,2 miljoen euro huur moeten betalen voor de nieuwe gebouwen in het centrum van Brussel. Dat wordt een beetje gecompenseerd door de opzegging van huurcontracten op andere locaties, bijvoorbeeld van de IBM-toren waar onder meer de federale gerechtelijke politie nu zit.

Installatiekost: 30 miljoen euro

Maar de "installatiekost" - om het leegstaande Rijksadministratief Centrum op de Koningslaan aan te passen aan de noden van de federale politie - van dertig miljoen euro doet wenkbrauwen fronsen. Zelf legt de politie dertien miljoen euro op tafel. De overige 17 miljoen betaalt de Regie der Gebouwen.

"In het centrum zitten we dichter bij onze kabinetten, onze partners en het Justitiepaleis", geeft de persdienst van de federale politie als reden. "Via het openbaar vervoer is dat nieuwe gebouw makkelijker te bereiken."

Vakbonden: 'Weinig langetermijnvisie'

De vakbonden ACOD en NSPV hebben evenwel hun twijfels bij de verhuisoperatie. "Nog geen tien jaar geleden zijn er al ettelijke miljoenen besteed aan de verbetering van de huisvesting. Nu moeten we alweer verhuizen. Daar stel ik mij toch vragen bij", zegt Gert Cockx, voorzitter van de onafhankelijke politievakbond NSPV. "Dit hele plan getuigt van weinig langetermijnvisie." (Belga/SD)

Onze partners