'Verhoor Janssen was bij momenten hallucinant'

23/09/11 om 17:03 - Bijgewerkt om 17:03

Stijn Tormans volgt de komende vier weken voor Knack het proces van Ronald Janssen. 'Het verhoor van Ronald Janssen was bij momenten een hallucinante ervaring.'

'Verhoor Janssen was bij momenten hallucinant'

Hoe was de akte van verdediging van advocaat Zvonimir Miskovic, de advocaat van Ronald Janssen?

Stijn Tormans: De akte van verdediging was rommelachtig en allesbehalve geïnspireerd. Zoals in wel meer grote processen vroeg hij zich af of Janssen wel een eerlijk proces kon krijgen en hij haalde daarbij uit naar de media. De media moeten berichten, niet berechten; waarna er snel een reactie kwam van de advocaten van de burgerlijke partijen, waaronder Jef Vermassen, advocaat van Annick Van Uytsel. Hij zei dat een assisenproces de beste garantie is op een eerlijk proces en hij voegde eraan toe: "Dat de feiten huiveringwekkend zijn, ligt niet aan de media, maar wel aan de feiten die gepleegd zijn."

Hoe gedroeg Ronald Janssen zich tijdens zijn verhoor?

Tormans: Ik gebruik niet graag grote woorden, maar het verhoor was bij momenten een halucinante ervaring. Janssen was de hele tijd aan het wenen, zijn stem trilde, hij trok verklaringen weer in en zei dat er heel veel verzonnen was van zijn verklaringen.

Wat zei de beschuldigde dan precies?

Tormans: Janssen zei dat hij moest bekennen voor zijn kinderen en voor zijn ex-partner. Hij zei ook dat de politie geen enkel bewijs had en dus niet anders kon dan te bekennen, want de feiten waren veel te gruwelijk om dat niet te doen.

De moord op Kevin Paulus schreef hij vooral toe aan woede omdat zijn stoppen doorsloegen. Hij begreep niet waarom hij Shana had vermoord en van de moord op Annick Van Uytsel herinnerde hij zich heel weinig, behalve dat hij dronken was en dat hij slaapproblemen had.

Een heel frappant moment was toen de assisenvoorzitter vroeg: "Beseft u, meneer Janssen, dat de nabestaanden van de slachtoffers hier naartoe zijn gekomen omdat ze heel veel vragen hebben en dat ze nu nog minder weten?" Waarop Janssen antwoordde: "Ja, dat besef ik, maar die mensen hebben ook niets aan verzinsels." "Want", vertelde hij verder, "Ik moest mezelf zwart maken, ik moest slechte dingen vertellen over mezelf." (TE)

Lees meer over:

Onze partners