'Verhoging aardgasprijs is in strijd met de wet'

05/04/12 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:20

De prijsverhogingen van aardgas gaan in "tegen de letter en de geest van de wet" die de bevriezing van de prijzen regelt.

'Verhoging aardgasprijs is in strijd met de wet'

© Belga

Dat zeggen ministers Johan Vande Lanotte en Melchior Wathelet van Economie en Energie in een reactie op de aangekondigde prijsverhoging van energieleveranciers Electrabel en Luminus.

Wet 29 maart 2012

Ze ondernemen stappen om de prijsverhoging tegen te houden. De bevriezing van de indexeringen van de variabele parameters in de gas- en elektriciteitscontracten wordt geregeld door de wet van 29 maart 2012. Die schrijft voor dat "alle opwaartse indexeringen verboden zijn vanaf 1 april inbegrepen", leggen de ministers uit. Tijdens de periode van bevriezing zijn enkel prijsverhogingen toegestaan als de prijzen eerst naar beneden werden bijgesteld.

Prijsverhogingen voor gas en elektriciteit doorvoeren op 1 april, zoals Electrabel en Luminus hebben gedaan, "zijn dus in geen enkel geval toegelaten", luidt het.

Economische inspectie

Daarom gaat de prijsverhoging in tegen de letter én de geest van de wet, zeggen Vande Lanotte en Wathelet. Ze hebben de Economische Inspectie gevraagd een onderzoek te starten en de energieleveranciers te contacteren. Als die "hun gedrag" niet wijzigen, dreigen ze, "zal er naar de handelsrechter gestapt worden om een vordering tot staking te vragen van deze praktijken".

Hervorming tariefformules

Vande Lanotte en Wathelet wijzen er ondertussen nogmaals op dat de bevriezing van de energieprijzen erop gericht is een hervorming van de tariefformules door te voeren, "zodat deze de echte kosten van de leveranciers weerspiegelen". (Belga/INM)

Onze partners