Verhofstadt: Verklaring Euro-ministers over Libië is "een schande"

22/02/11 om 15:59 - Bijgewerkt om 15:59

Guy Verhofstadt is niet te spreken over de "zwakke" verklaring die de Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben afgelegd over Libië.

Verhofstadt: Verklaring Euro-ministers over Libië is "een schande"

© reuters

De fractieleider van de liberale familie in het Europees Parlement vindt het "een schande" dat de ministers zich niet krachtiger uitgesproken hebben tegen het geweld dat Muammar Khaddafi tegen de demonstranten gebruikt.

Volgens Verhofstadt is "het hardvochtige en disproportionele gebruik van dodelijk geweld" de laatste strohalm waar Khaddafi en zijn regime aan vast trachten te houden. De Libische leider heeft echter het laatste greintje respect verloren en er is voor hem dan ook geen weg terug.

Oproep tot schorsing

De voormalige premier van België besluit dat het in de huidige omstandigheden een "anomalie" is dat Libië, maar ook Bahrein, deel uitmaken van de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. "De EU moet daarom de leiding nemen in de pleidooien voor hun schorsing, zolang de regimes er de vredige oproepen voor vrijheid en democratie blijven onderdrukken."

Khaddafi's vertrek zal een gigantisch vacuüm achterlaten in Libië, voorspelt Verhofstadt. Daarom, stelt hij, moet de EU klaar staan om de Libiërs snel te hulp te komen om hun ontluikende pluralistische democratie te steunen en ervoor te zorgen dat het land niet in chaos verzinkt. "De Europese Unie moet zich voorbereiden op een nieuw tijdperk in Noord-Afrika."

Reactie Europa

In hun gemeenschappelijke conclusie veroordeelden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken "de aan de gang zijnde repressie tegen demonstranten in Libië" en betreurden ze "het geweld en de dood van burgers". De buitenlandministers eisten ook "terughoudendheid van alle partijen en een onmiddellijke stopzetting van het gebruik van geweld".

Onze partners