Verhofstadt trekt Europese lijst Open VLD

06/01/14 om 12:14 - Bijgewerkt om 12:14

Ex-premier Guy Verhofstadt trekt bij de verkiezingen van 25 mei de Europese lijst voor Open VLD. Het partijbestuur van Open VLD heeft Verhofstadt unaniem aangeduid.

Verhofstadt trekt Europese lijst Open VLD

Guy Verhofstadt eist Amerikaanse excuses. © REUTERS

Ex-premier Guy Verhofstadt trekt bij de verkiezingen van 25 mei de Europese lijst voor Open VLD. Het partijbestuur van Open VLD heeft Verhofstadt unaniem aangeduid. Verhofstadt is momenteel fractieleider van de Europese liberalen (ALDE) in het Europees Parlement. 'We zijn als partij uitgesproken Pro-Europees en gaan dat ook voor een sterk Europees team. Guy Verhofstadt heeft de overtuiging en de spirit om zaken in beweging te zetten,' zegt Open VLD voorzitter Gwendolyn Rutten.

'Het wordt een Europese campagne op het scherpst van de snee. Eurosceptici in heel Europa, ook in ons land, maken zich klaar om het Europees project af te bouwen, terwijl we net het omgekeerde moeten doen. Om de Europese economie opnieuw te laten groeien en om Europa nog een rol van betekenis te laten spelen in de wereld, is hechtere samenwerking absoluut noodzakelijk. De natiestaten hebben in het verleden hun verdienste gehad, maar onze toekomst ligt in een sterker Europa', zegt Guy Verhofstadt. Over de tweede en derde plaats op de Europese Open VLD-lijst is nog niets bekend.

Verhofstadt voorzitter Europese Commissie?

Guy Verhofstadt heeft ook al zijn ambitie uitgesproken om de Portugese christendemocraat José Manuel Barroso op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. Zijn mandaat loopt eind 2014 af. De Europese liberalen, in het Europese parlement gegroepeerd in de ALDE-fractie, duiden in februari hun kandidaat aan. Een geduchte concurrent voor Verhofstadt is de Fin Olli Rehn, de huidige eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken.

De liberale ALDE-fractie is met 85 vertegenwoordigers na de christendemocraten en de sociaaldemocraten nu de derde grootste in het Europees Parlement. Bij de socialisten kozen ze voor Martin Schulz, de Duitse voorzitter van het Europees parlement.

(Belga)

Onze partners