Verhofstadt: ‘Bart De Wever doet kinderachtig. Dit is slag onder de gordel’

© Belga
Simon Demeulemeester

Oud-premier Guy Verhofstadt haalt uit naar Bart De Wever en diens ‘kinderachtige’ kritiek op de kersttoespraak van de koning. ‘Dit is een slag onder de gordel die nooit eerder is uitgedeeld in onze politiek’

Oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD) haalt uit naar Bart De Wever (N-VA) omwille van diens kritiek op de kersttoespraak van koning Albert II. Daarin waarschuwde het staatshoofd voor populisme. Hij maakte de vergelijking met de jaren ’30. Een verwijzing die bij de Vlaams-nationalisten in het verkeerde keelgat schoot. Verhofstadt is op zijn beurt niet gediend van de commentaar van de N-VA.

In Het Laatste Nieuws, De Standaard en Le Soir schiet Guy Verhofstadt met scherp op Bart De Wever: “De koning om zijn kersttoespraak nu kapittelen, is een slag onder de gordel die nooit eerder uitgedeeld werd in onze vaderlandse politiek.”

Verhofstadt meent dat niemand zal ontkennen “dat Albert II zijn rol als staatshoofd bijzonder goed vervult.” Hij is dan ook, aldus Verhofstadt, “in tegenstelling tot de karikatuur die Bart De Wever van hem tracht te maken, een toonbeeld van wijsheid, van dienstbaarheid en vooral van respect voor elke medemens.”

Volgens Verhofstadt heeft de koning “met al zijn overtuigingskracht, want echte macht heeft hij niet” geprobeerd om de andere partijen te overtuigen om De Wever de leiding van het land in handen te geven. “Maar De Wever wou die verantwoordelijkheid zelf niet dragen. Liever een Franstalige (socialist) als premier, vond hij, om zo des te harder op de federale Belgische regering te kunnen inhakken.”

‘Kinderachtig’

Het is voorts “kinderachtig” te pleiten voor een inperking van de rol van het staatshoofd, omdat die waarschuwt voor het populisme, analyseert Verhofstadt verder. “De koning is ‘stout’ geweest, hij heeft iets gezegd dat we niet graag horen, en dus moeten zijn vleugels worden bijgeknipt. Eerlijk gezegd, het had mijns inziens meer verbazing gewekt indien het staatshoofd niet had gewaarschuwd voor populisme.”

Het nationalisme en het populisme hebben nooit geleid tot “positieve oplossingen”, vindt Verhofstadt: “Mensen verdelen in plaats van verenigen, is gewoon een truc uit de oude doos om de aandacht af te leiden van de eigen tekortkomingen en de schuld daarvoor bij een ander te leggen.”

‘Weloverwogen gok’

Guy Verhofstadt ziet in de “aanval” op de koning een strategie, een “weloverwogen gok” van De Wever om de Vlaamse onafhankelijkheid dichterbij te brengen. “Waarom richt hij zijn pijlen niet op de premier? Hij en hij alleen is politiek verantwoordelijk voor de uitspraken van het staatshoofd.” Als premier maakte Verhofstadt het vaak mee dat een oppositieleider zich geviseerd voelde door de koning. “Niets nieuws onder de zon dus. Maar het is de eerste maal dat het staatshoofd zelf persoonlijk wordt afgerekend.”

‘De natte droom van elke etnische nationalist’

Dat heeft niets te maken met “een gevoel van verongelijktheid of heilige verontwaardiging, en al zeker niet met een plotse opwelling van sympathie voor de democratie”, klinkt het. “Door het bindmiddel bij uitstek van dit land te treffen, hebben Bart De Wever en zijnen duidelijker dan ooit kleur bekend: het is hen enkel en alleen te doen om het einde van België. ‘Volk wordt staat’, daar gaat het om. De natte droom van elke etnische nationalist.”

‘De Wever wil koning worden in eigen land’

Verhofstadt besluit dat men kiezers kan wijzen op fouten van een regering en de kan oproepen te stemmen voor een beter alternatief. “Maar men kan ze niet en stoemelings zomaar beroven van hun land, hun democratie, hun grondwet en hun staatshoofd tegelijk. Bart De Wever wil koning worden in eigen land. Misschien moet hij daarmee eens beginnen in Antwerpen: ‘koning ‘ zijn van alle Antwerpenaren. Verenigen dus, en niet verdelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content