Verherstraten: 'Geen vervroegde verkiezingen'

08/07/11 om 10:52 - Bijgewerkt om 10:52

CD&V stuurt volgens kamerfractieleider Servais Verherstraeten niet aan op vervroegde verkiezingen, zegt hij op de VRT-radio.

Wie de Kamer vroegtijdig wil ontbinden, zal niet op de steun van CD&V kunnen rekenen, zei de fractieleider. Eerder op de ochtend zei SP.A'er Johan Vande Lanotte dat zowel CD&V als N-VA verkiezingen willen, maar die boodschap anders verpakken.

Verherstraten: 'Wij nemen wel degelijk onze eigen positie in'
Verherstraeten vindt niet dat zijn partij N-VA volgt. Zo was er donderdag - en vandaag in vele kranten - meteen kritiek op de partijcommunicatie, toen het nakende 'neen' van N-VA op de formateursnota van Elio Di Rupo (PS) in de lucht hing en CD&V uiteindelijk het geplande persmoment annuleerde.

'De eigen positie is er wel degelijk', luidde het. 'Het neen van N-VA was onvoorwaardelijk. Dat heeft onze voorzitter helemaal niet gezegd.'

Torfs: 'Niet het schoothondje van N-VA'
Ook CD&V-senator Rik Torfs zette zich op de radio af tegen het beeld van CD&V als 'schoothondje van N-VA'. Hij verdedigde de 'heldere' partijcommunicatie. We hebben gezegd dat de onderhandelingen verder moeten gaan, maar dat het met N-VA erbij moet zijn, klonk het.

'We geloven in de kunst van het onderhandelen. Zelfs in een heel vreemd en raar land als België.'

Zijn partij heeft wel een onderscheid gemaakt tussen de nota en de wil tot onderhandelen, klonk het. De formateursnota bevat 'teveel PS-accenten op sociaal-economisch vlak en is ook communautair niet ok'. 'Maar de kunst bestaat erin vanuit dat uitgangspunt tot onderhandelingen te komen.'

Verherstraeten suggereert nog dat Elio Di Rupo en Bart De Wever de komende uren en dagen inspanningen leveren 'zodat het 'ja maar' in plaats van 'neen' wordt'. (Belga/SD)

Onze partners