Verherstraeten ziet in commotie oproepingsbrieven 'verkiezingskoorts'

28/02/12 om 12:26 - Bijgewerkt om 12:26

Staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) ziet in de commotie over Franstalige oproepingsbrieven in de Vlaamse rand een opstoot van kieskoorts.

Staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) ziet in de recente commotie over het versturen van Franstalige oproepingsbrieven in de Vlaamse rand een opstoot van kieskoorts in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

Hijzelf blikt intussen vooruit naar de stemming van de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. "De rest beschouw ik als achterhoedegevechten", aldus Verherstraeten.

De voorbije dagen laaide de discussie over het versturen van Franstalige oproepingsbrieven opnieuw op. FDF-voorzitter Olivier Maingain had zijn burgemeesters in de rand opgeroepen dat te doen. Hij beweerde daartoe een wettelijke basis te hebben op grond van een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet, die zei dat de federale wet boven de omzendbrief-Peeters staat.

Ook Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) mengde zich intussen in de debatten. Hij hekelde zowel de houding van Maingain als die van Milquet.

Verherstraeten: 'Milquet heeft geen enkel gezagsargument'

Staatssecretaris Verherstraeten reageert "verbaasd" op de commotie. Hij meent dat het antwoord van minister Milquet geen enkel gezagsargument bevat voor het versturen van Franstalige oproepingsbrieven, "zoals zij zelf ook uitgebreid heeft gecommuniceerd".

Verherstraeten herinnert er ook aan dat de federale taalwetgeving niet is gewijzigd, dat de Vlaamse regering de bestaande omzendbrieven blijft toepassen - "de Raad van State was en is daarover duidelijk" - en dat diezelfde Vlaamse regering bevoegd is voor de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen.

Verkiezingskoorts

Hij ziet in de discussie vooral een opstoot van verkiezingskoorts. "De acht partijen hebben precies een akkoord gesloten om lang aanslepende tegenstellingen in de Vlaamse rand rond Brussel te verzoenen en om het wederzijdse vertrouwen te herstellen".

Hij meent ook dat een oplossing voor de communautaire problemen "blijkbaar niet alle partijen goed uitkomt. Wat mij betreft: binnen enkele weken leggen we de teksten rond de splitsing van het kiesarrondissement BHV neer in de Kamer en voor de zomer wordt de splitsing gestemd. De rest beschouw ik als achterhoedegevechten", besluit de staatssecretaris. (Belga/SD)

Onze partners