Verherstraeten (CD&V): ‘Regio’s verliezen niet’

‘De lasten voor Vlaanderen zijn minder dan die van sommige anderen gemeenschappen en gewesten’, benadrukt Servais Verstraeten (CD&V) staatssecretaris voor Staatshervorming.

Servais Verherstraeten (CD&V), staatssecretaris voor Staatshervorming, heeft zich op Radio 1 verdedigd tegen de kritiek dat met het afronden van de zesde staatshervorming ingespeeld wordt op de kiescampagne, en het “spook” van een zevende staatshervorming afgewend is.

“Als je bedrijf herstructureert, begin je toch niet zelf over nieuwe herstructurering te praten”, zei Verherstraeten.

De staatssecretaris voor Staatshervorming zei dat de regio’s eerst moeten nagaan wat ze doen met de nieuwe bevoegdheden. “Het Vlaams parlement zal daar jaren over debatteren. Laat ons dan verder in de Senaat, waarin deelstaatsenatoren zitten, debatteren hoe de staatsstructuur verder kan evolueren. In een volgende legislatuur.”

‘Iedereen moet inspanningen doen’

Verherstraeten weerlegde ook dat de regio’s verliezen bij het akkoord. “We hevelen bevoegdheden over, middelen en fiscale autonomie. Daarop maakte de Nationale Bank simulaties. Daaruit blijkt dat de regio’s niet verliezen. Alleen de federale overheid verliest 1,2 miljard euro. Daarnaast heb je de saneringsinspanning: na de besparingen van 20 miljard die al geleverd zijn, moeten we de komende vier jaar nog eens 13,5 miljard euro vinden. Die lasten zijn verdeeld: 2,5 miljard euro voor de regio’s, en het overgrote deel voor de federale overheid.”

“Iedereen moet inspanningen doen”, zei Verherstraeten over de inspanning die de Vlaamse regering moet doen. “Belangrijk is de factuur niet door te schuiven naar onze kinderen en kleinkinderen. Op korte termijn verdient Vlaanderen wat het verdient. Dankzij de begrotingen in evenwicht uit het verleden zijn de lasten veel minder dan die van sommige andere gemeenschappen en gewesten.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content