Dominique Strauss-Kahn en het kamermeisje

Dominique Strauss-Kahn en het kamermeisje

De zondebok van 2011 was Fransman Dominique Strauss-Kahn. DSK werd aangewezen als dader in de aanrandingzaak rond kamermeisje Nafissatou Diallo op 14 mei in het luxueuze Sofitel-hotel in New York. De voormalige directeur van het IMF, die zijn functie neerlegde na de feiten, ontkende in alle talen, maar de zaak kostte hem wel zijn kandidatuur voor de Franse presidentsverkiezingen van 2012. DSK werd immers getipt als linkse tegenkandidaat van Nicolas Sarkozy, de huidige Franse president.

Brits afluisterschandaal

Brits afluisterschandaal

2011 was een doemjaar voor de sensatiekrant News of the World (NotW). De Britse tabloid van mediamagnaat Rupert Murdoch kwam in opspraak door een afluisterschandaal. Na een politieonderzoek bleek dat de zondagskrant 803 mensen had afgeluisterd, zowel beroemdheden als Tony Blair en Kate Middleton als slachtoffers van misdaden en hun nabestaanden. Zo kwam de krant vooral in een slecht daglicht door het hacken van de telefoon van de vermoorde Milly Dowler. Doordat de krant haar voicemails had besluisterd, dachten haar ouders dat ze nog in leven was. Later bleek ze dan al vermoord te zijn.

De langste formatie ooit

De langste formatie ooit

2011 was een jaar dat België bijna regeringloos heeft doorgebracht, was het niet voor de laatste stroomversnelling die ons land toch een regering geschonken heeft.

Westers protest

Westers protest

Na de Arabische Lente, gaan ook westerlingen massaal de straat op om de donkere herfst waarin het Westen zich nu bevindt terug te schakelen naar zomersere sferen.

De Arabische lente

De Arabische lente

De Arabische lente was de concrete vraag van de Arabische wereld naar democratie. Een kettingreactie die zijn oorsprong kende in Tunesië hield Noord-Afrika en het Midden-Oosten een jaar lang in zijn greep. De directe aanleiding was de zelfverbranding van straathandelaar Mohammed Bouazizi. Die bracht een resem protesten teweeg die gericht waren op meer democratie, meer vrijheid en tegen corruptie en de huidige levensomstandigheden. De vonk sloeg eerst over naar de buurlanden, die het vuur snel verspreidden tot het de hele Arabische wereld betrok. Sommige landen kregen hoop, anderen werden teleurgesteld.

Tsunami en kernramp in Japan

Tsunami en kernramp in Japan

Op 11 maart veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter een enorme vloedgolf in Japan. Aan land was de schade niet te overzien.

Schuldencrisis en de wankele euro

Schuldencrisis en de wankele euro

2011 stond in het teken van bezuinigingen en crisissen die ook het komende jaar verder voelbaar zullen zijn.