Vergadering preformatiepartijen opgeschort

26/08/10 om 11:33 - Bijgewerkt om 11:33

Inzake B-H-V en het Brussels gewest was er geen vooruitgang. Elio Di Rupo zat daarop donderdagavond samen met de Franstalige partijen. Vrijdag zijn de Vlaamse partijen aan de beurt.

Een vergadering van preformateur Elio Di Rupo en de voorzitters van N-VA, CD&V, SP.A, PS, CDH, Ecolo en Groen! over Brussel-Halle-Vilvoorde en het Brussels gewest is donderdagnamiddag opgeschort omdat er geen vooruitgang werd geboekt. Di Rupo schakelde weer over op bilaterale contacten.

De onderhandelaars van de zeven partijen die aan de besprekingen over de staatshervorming deelnemen, zaten sinds donderdagmorgen 11 uur bijeen over de twee heikele communautaire dossiers. Kort voor 16 uur werd de vergadering opgeschort.

Daarop had Di Rupo donderdagavond bilaterale contacten met vertegenwoordigers van de Franstalige partijen, met wie hij enkele uren samenzat. Vrijdagmorgen praat hij met afgevaardigden van de Vlaamse partijen. Nadien is er weer een plenaire vergadering gepland.

Aan Franstalige kant werd na de opschorting van de vergadering met een beschuldigende vinger naar N-VA-voorzitter Bart De Wever gewezen. Hij zou zich onverzoenlijk opstellen op het vlak van Brussel-Halle-Vilvoorde en het Brussels gewest. Maar ook de Franstaligen blijven volgens de Vlaamse partijen op hun standpunt.

Werkgroep

De vergadering van donderdag was eigenlijk al woensdag gepland, maar werd uitgesteld omdat de werkzaamheden in de voorbereidende werkgroep langer duurden dan verwacht. Die vergaderde woensdag uiteindelijk van 11 uur 's morgens tot ongeveer 22.30 uur 's avonds over beide thema's.

De Franstaligen willen compensaties voor de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. CDH-voorzitster Joëlle Milquet profileert zich sterk in het dossier. De Vlaamse partijen, met N-VA en CD&V op kop, lijken de compensaties te willen beperken tot de zes faciliteitengemeenten in de rand rond Brussel.

Op tafel ligt ook de Franstalige vraag voor een herfinanciering van het Brussels gewest. Vijfhonderd miljoen is het bedrag dat daarbij steevast genoemd wordt. Maar de Vlamingen stellen daar voorwaarden bij.

De N-VA zou die steun voor het Brussels gewest donderdag gekoppeld hebben aan de aanpassing van de financieringswet waarover de zeven partijen eerder een princiepsakkoord hebben bereikt.

'Geblokkeerd'

Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) had donderdagmorgen bevestigd dat de onderhandelingen over de splitsing van B-H-V zeer moeizaam verliepen.

Van Rompuy, die deel uitmaakt van de werkgroep, verklaarde dat de onderhandelingen woensdagavond geblokkeerd geraakten. Hij zei niet te geloven dat er tegen De Gordel (die op 5 september plaatsheeft) een akkoord zal zijn over de splitsing van B-H-V. De Franstalige eisen staan dat volgens hem in de weg.

Lees meer over:

Onze partners